FÅ MED DED UTSPØRRINGEN AV ROSENQVIST DIREKTE HER

FØLG ADRESSA.NOs JOURNALISTER PÅ TWITTER #ADRESSALIVE

Det kom frem i retten tirsdag ettermiddag under leder Tarjei Rygnestads vitnemål.

- Vi har ment oss avlyttet eller overhørt, sa han.

Rygnestad mistenker at det var NRK som fikk med seg deler av innholdet i det lukkede møtet.

Terrortiltalte Anders Behring Breivik fulgte Rygnestads forklaring om avlytting. Han smilte da lederen la frem at NRK hadde åpen linje til kommisjonens møte.

Saken sendt til Romerike politidistrikt

Avlyttingsanklagen gjaldt Rettsmedisinsk kommisjons første møte om den første sakkyndighetsrapporten. Møtet ble avholdt fra klokken 11.00 til 16.15 på Gardermoen 20. desember i fjor.

I etterkant av møtet ble det publisert sitater som gjorde at kommisjonen mente at noen hadde avlyttet møtet. Da kom det frem at det skal ha vært uenighet med tanke på Torgeir Husby og Synne Sørheims konklusjoner. Derfor gikk Rygnestad til politianmeldelse i Trondheim i mars.

Politioverbetjent Geir Ole Momyr ved Sør-Trøndelag politidistrikt bekrefter anmeldelsen.

- Saken er anmeldt ved Sør-Trøndelag politidistrikt, men gjerningsstedet er et annet sted i landet. Saken er derfor sendt til Romerike politidistrikt, sier han til Adressa.no.

Mona Hertzenberg, fungerende krminalsjef i Romerike politidistrikt bekrefter at politiet mottok saken fra Sør-Trøndelag i mars.

- Det er gjort en del etterforskning i saken av teknisk karakter, men saken er fortsatt under etterforskning hos oss, sier Hertzenberg.

Det er etter det adressa.no kjenner til ikke foretatt avhør av andre enn Rygnestad så langt i etterforskningen. Kriminalsjefen kan ikke si når saken eventuelt sendes over til påtalemessig avgjørelse.

Åpen linje i 53 minutter

Rygnestad fortalte i retten at han var til avhør i mai.

- Ingen av medlemmene hadde ringt noen. Politiet fant imidlertid et innkommende anrop på min telefon klokken 11.08, sa Rygnestad videre i retten.

Ifølge Ryngestad hadde han ikke tatt telefonen eller snakket med noen.

- Det var en åpen linje i 53 minutter. Da skjønte vi hvor utdragene fra møtet kom fra.

- Hvor kom nummeret fra, spurte aktor Inga Bejer Engh?

- Politiet mente det var fra sentralbordet i NRK, sa Rygnestad.

- Oppfattet en svært interessant debatt

NRK presenterte opplysninger om uenighet i møtet i en artikkel. Rygnestad forklarte at saksbehandlingen i kommisjonen vanligvis foregår ved at de faglige spørsmålene vurderes, veies og diskuteres. Dette foregikk ifølge Rygnestad ved at en av medlemmene fikk rollen som en «djevelens advokat» og skal komme med innvendinger til innholdet. Dermed mente han at det var denne utvekslingen NRK fikk med seg gjennom den åpne telefonlinjen.

- Var det en faglig uenighet, spurte bistandsadvokat Larsen.

- Alle var enige i at det ikke var vesentlige bemerkninger fra kommisjonen til den første rapporten, svarte Rygnestad.

Nyhetsredaktør Svein Bjøntegård i NRK avviser at de har bedrevet avlytting.

- Det er riktig at en av våre journalister ringte til Rygnestad den dagen. Rygnestad tok av telefonen. Vedkommende oppfattet det som at han ventet med å svare. I stedet overhørte de det de oppfattet som en svært interessant diskusjon. Grunnen til at vedkommende ikke la på, er at de oppfattet dette som svært interessant, sier Bjøntegård til NRK.

Mobilen lå på bordet

Rygnestad kontaktet aldri NRK om dette.

- For oss ga det en forklaring på at en ut ifra en liten del av samtalen på møtet så trakk man en konklusjon om hele møtets innhold og konklusjon. Så det var ingen uenighet, og man var helt enig om konklusjonen.

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen tok opp avlyttingen. Rygnestad uttalte at det var hans telefon som hadde fått anropet fra NRK. Men han presiserte at han ikke hadde svart på anropet.

- Man må besvare et anrop for å lytte på noe som helst?, spurte hun.

- Jeg vet ikke. Den lå foran meg på bordet, sa Rygnestad.

Rygnestad ønsket ikke å si noe mer om hvordan telefonlinjen hans kan ha vært åpen til NRK etter at han var ferdig i vitneboksen.

- Det er en pågående politisak. Det kan jeg ikke kommentere, sa han til adressa.no.

Svarte som best jeg kunne

Tarjei Rygnestad ble fulgt av flere pressefolk på vei ut av Oslo tinghus tirsdag ettermiddag. På spørsmål om hvordan han opplevde å vitne, svarte han:

– Det var greie spørsmål, jeg svarte som best jeg kunne.

– Mener du det er behov for endring i DRK?

– Det har jeg ikke noe mer å si om enn det jeg uttalte til Adresseavisen mandag.

I forrige uke sa kommisjonslederen at han beklaget dersom retten uttrykker at de ikke er klare nok.

– Jeg kan se at kommunikasjonen vår kan være tydeligere, men sånn umiddelbart ser jeg ikke noe behov for endringer, sa Rygnestad da.

– Føler du at du bidro til å opplyse saken i dag?

– Jeg vil ikke gi noen flere kommentarer.

– Vil du være til stede i retten i morgen?

– Ja, vårt vitnemål er ikke ferdig.

Leder av Psykiatrisk gruppe i DRK vil forklare seg i morgen. Kommisjonen vil også være til stede i retten når de sakkyndige starter sine forklaringer onsdag.