- Han får en stor mengde med brev i fengselet. Både hatbrev og støtteerklæringer. Først var det en del som forsøkte å «omvende» ham, men etter hvert kom det bare støtteerklæringer. Han svarer så mange han kan, men omfanget er for stort til at han rekker over alle, sa Agnar Aspaas i retten mandag formiddag.

LES FLERE SAKER OM RETTSSAKEN HER

FØLG ADRESSA.NOs JOURNALISTER PÅ TWITTER #ADRESSALIVE

Aspaas og kollega Terje Tørrissen begynte sin vitneforklaring i rettssal 250 i Oslo tingrett like etter klokka 09.00 mandag morgen. De har kommet frem til motsatt konklusjon av rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim som var i vitneboksen forrige uke.

Breivik opplyste i samtale med de sakkyndige at han også har mottatt støtteerklæringer fra utlandet.

- Han har mottatt to konkrete drapstrusler mens han har sittet i varetekt ved Ila fengsel, fortalte Aspaas.

I motsetning til de første sakkyndige har Aspaas og Tørrissen gjennomført samtaler med Breivik alene. Tørrissen gjennomførte fem samtaler alene, mens Aspaas hadde fire samtaler med Breivik. Til sammen har de snakket med Breivik i 37 timer.

- I en samtale med oss sa at han hadde det bra, men at de første ukene etter pågripelsen merket han en reaksjon på at han hadde bråsluttet med steroider. Det var også litt vanskelig å venne seg til den passive aktiviteten som fengselsopphold medfører, men det ble bedre etter at han fikk tilgang på medier og filmer, gjenfortalte Aspaas.

Prinsipielt imot selvmord

27. juli ble det foretatt en såkalt suicidalvurdering av massedrapsmannen, selv om man dagen i forveien hadde konkludert med at han ikke gir noe inntrykk av å ville skade seg selv.

- Han har planer for nåtiden og fremtiden. På spørsmål om hva som vil skje etter domsavsigelse svarer Breivik: «Jeg vet ikke, jeg får ta det som det kommer», gjenfortalte Tørrissen.

Ansatte ved Ila finner ingen tegn til depresjon, psykose og faren for selvmord er lav.

- Breivik sier at han er prinsipielt motstander av selvmord, fortsatte Tørrissen.

Har fått frierbrev

I rapporten til det andre paret med sakkyndige ble det også tatt med noen vurderinger fra psykiater Arnhild Flikke fra Bærum DPS som observerte Breivik fra og med 9. september. Tørrissen leste opp fra hennes rapport: «Han har ingen suicidale tanker, virker ikke depressiv eller angstpreget. Han har ingen tidligere suicidalforsøk».

Senere i vitneforklaringene til de sakkyndige kom det frem at Breivik har unge sympatisører. Tørrissen ba Breivik ta med noen brev som han hadde fått mens han har sittet på Ila fengsel.

- Han får kjærlighetsbrev fra 16 år gamle jenter. Han får entydige støtteerklæringer fra hele familier i Sverige. Flere deler hans ideologi og støtter hans handlinger. Han har også fått frierbrev, fortalte Tørrissen.

- Han viste meg et utvalg. Jeg leste inn noen av brevene på bånd, så jeg kunne skrive dem ut, la han til.

Medlem av «Skøyen Killers»

Mandag formiddag har Aspaas og Tørrissen gjennomgått sin rapport som endte med konklusjonen at Breivik er strafferettslig tilregnelig. De har blant annet lagt frem informasjon om Breiviks barndom og ungdomstid.

I 5. og 6. klasse dannet Breivik en gjeng som kalte seg «Skøyen Killers» ifølge rapporten. De hadde hjemmelagede våpen, gikk med pannebånd og hørte på hip-hop-musikk. Gjengen var «Kjipe mot andre, men ikke direkte voldelige».

- Det ga status å kjenne kriminelle pakistanere som var medlem av A- og B-gjengen. Gjengen var dominerende og truende. De glorifiserte gangster-rap-idealer som besto av negative holdninger og anti-autoritet, leste Aspaas opp.

Breivik skal ha innsett at miljøet kunne føre til kriminalitet, og ble etter hvert ekskludert fra gjengen i 8. klasse.