Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden la  torsdag ettermiddag frem sine prosedyrer i rettssaken mot Anders Behring Breivik.

LES FLERE SAKER OM RETTSSAKEN HER

FØLG RETTSSAKEN DIREKTE HER

- En lang og utfordrende straffesak er nå snart over, åpnet aktor Inga Bejer Engh med da hun startet prosedyren torsdag ettermiddag.

Tusenvis er berørt

Hun og kollega Svein Holden la  torsdag ettermiddag frem sin prosedyre i rettssaken mot Anders Behring Breivik.

- Fredag 22. juli 2011 har vært, og er fortsatt et nasjonalt traume. Det er tusenvis av mennesker som er berørt av denne hendelsen, og noen er traumatisert for livet. Midt i dette traumet skal en gjerningsmann stilles til ansvar for sine gjerninger. En sak som dette utfordrer vårt system, sa hun.

LES KOMMENTAR: Bare fengslesstraff blir forstått

Bejer Engh mente saken ble tatt tilbake til der den skal være med vitnene som var i vitneboksen i går. Hun siktet til de etterlatte som ga sterke vitneforklaringer i rettssal 250.

- Det var en god og verdig avslutning på bevisføringen. Den dreier seg om de 77 menneskene som døde denne dagen og de mange som ble alvorlig skadet, sa hun.

Dommens beskrivelser av de groteske handlingene blir svært viktige for fremtiden, og hun la vekt på vitneforklaringene man har hørt i løpet av de siste ti ukene.

- De som har vært hardest rammet av 22. juli har i betydelig grad bidratt til at dette er gjennomført innenfor rettsstatens rammer. Mange av dem har vist oss en livskraft vi ikke trodde var mulig, understreket hun.

Går utover fatteevne

De siste dagene har det vært tilregnelighetsspørsmålet som har vært irettens fokus, noe som har ført til at ofrene har havnet i skyggen. Det har ført til at man kanskje har glemt noe av hva saken egentlig handler om, sa statsadvokaten.

- Handlingene som ble utøvet 22. juli er så grusomme at de går utover vår fatteevne. Jeg må i alle fall stadig minne meg om at dette har vært en virkelighet, sa hun.

Om gjerningsmannen Breivik sa Bejer Engh at terrorangrepet ikke var et utslag av et øyeblikks impuls, men nitidig planlegging gjennom flere år. Han hadde et ønske om å drepe flest mulig mennesker, og det har vært drivkraften i denne planleggingen. Tiltalte har angrepet et system som han forakter, forklarte hun.

Bejer Engh og Holden har delt opp prosedyren i de fire vilkårene som må være til stede for at noen skal kunne straffes.

a: Det må foreligge objektiv sett en handling som rammes av et straffebud i straffeloven

b: Det må ikke foreligge nødverge eller nødrett

c:  Det må forligge subjektiv skyld hos gjerningsmannen

d: Gjerningsmannen må ha vært tilregnelig da han begikk de straffbare handlingene

Kan ikke ta hensyn til allmennheten

En stående Bejer Engh la frem sin del av prosedyren med en myndig stemme. Breivik rettet på dressen, drakk vann og virket som vanlig uttrykksløs. - Selv om denne saken er noe av det verste vi har sett i moderne tid, har det vært påtalemyndighetens syn at denne saken skal behandles som alle andre straffesaker, understreket hun. Flere har ment at aktoratet bør legge ned påstand om tilregnelighet fordi det vil være mest i tråd med den alminnelige rettsfølelsen i folket.

- Det er derfor viktig å presisere at allmenhetens krav til hvordan denne saken best skal håndteres ikke kan tas i betraktning. Retten er bundet til å forholde seg til de opplysninger som har kommet frem her i retten, poengterte hun.

Kan ikke gi svar på alt

Dersom saken avdekker svakheter ved vårt system, er dette noe retten må ta opp med lovgiver, men dette må skje etter rettskraftig dom sa Bejer Engh.

Aktoratet ga også retten beskjed om at denne rettssaken aldri vil kunne gi svar til alle involverte.

- Vi skulle ønske vi kunne gi alle svarene de berørte ønsker seg. Men vi må erkjenne at vi ikke kan finne alle svarene. Hvordan kunne en mann på så kort tid gjøre så ufattelig skade? Hvordan ble denne medborgeren til den drapsmaskinen vi har sett? Hvor mange mennesker forsøkte han å drepe denne dagen? Mange av disse spørsmålene har vi ikke svar på. Det er en vond og vanskelig erkjennelse i denne saken, sa Bejer Engh.