- Jeg synes det har ligget mellom linjene at de ville lande på dette. Jeg opplever det fortsatt åpent hva retten vil konkludere med, sier leder Narve Nordmelan i Støttegruppa i Nord-Trøndelag til adressa.no.

Mange av de overlevende har hatt et ønske om at Anders Behring Breivik skal bli funnet tilregnelig, og dermed være aktuell for fengselsstraff.

- Det folk diskuterer på gangen her, er at det viktigste er at han blir fjernet fra gata og aldri slipper ut igjen. Det er åpenbart en gal manns verk, men om han er gal i juridisk forstand vet vi ikke, sier Nordmelan.

Eivind Rindal satt og fulgte med den historiske påstanden til påtalemyndighetene som ble lagt frem i retten torsdag ettermiddag. Han befant seg i rettslokalene på Kalvskinnet i Trondheim.

LES FLERE SAKER OM RETTSSAKEN HER

FØLG RETTSSAKEN DIREKTE HER

- Jeg er ikke særlig overrasket. Det ble som forventet, sier Rindal, som personlig mener at Anders Behring Breivik er tilregnelig.

Overlevde i båt

Etter ti uker ble det endelig kjent hvilken påstand påtalemyndighetene la ned i rettssaken mot massedrapsmannen. Statsadvokat Svein Holden understreket at de ikke er sikre på at Breivik er utilregnelig, men de er i tvil. Derfor la de ned påstand om at han overføres til tvungent psykisk helsevern.

- Det er bevis som klart trekker i retning av at Anders Behring Breivik ikke var psykotisk den 22. juli. For vårt vedkommende reiser imidlertid erklæringen og vitnemålet til Husby og Sørheim en reell tvil, sa Holden.

Eivind Rindal fra Trondheim overlevde massakren 22. juli ved å flykte i robåten Reiulf sammen med flere AUF-ere. Han synes det er verdt å merke seg at påtalemyndighetene har funnet styrker i sakkyndigrapporten til Terje Tørrissen og Agnar Aspaas, mens de også var åpne om svakhetene i den førte rapporten til Synne Sørheim og Torgeir Husby.

- Jeg velger å tolke det dithen at de også mener at den første rapporten ikke er tydelig med tanke på diagnosekriteriene og det er fortsatt opp til dommeren, sier Rindal.

- Bør skape ny rettspraksis

Mot slutten av aktoratets prosedyre sa Holden at det kunne hende at tingretten ikke vurderer Husby og Sørheims rapport som tilstrekkelig til å reise tvil.

- Man kan også tenke seg at dommerne er enige i påtalemyndigheten, men at dere ønsker å ta et initiativ til å skape en ny rett. Vi vil mane til forsiktighet, sa Holden i retten, noe som fikk Rindal til å reagere.

- Kanskje akkurat i denne saken som er så unik, så bør man kanskje gjøre nettopp det. Det er første gang terrorparagrafen brukes, understreker Rindal.

Tror saken blir anket

Mange av de overlevende har hatt et ønske om at Anders Behring Breivik skal bli funnet tilregnelig, og dermed være aktuell for fengselsstraff.

- Jeg mener denne saken garantert vil bli anket. Det er kanskje til det beste også. Selv om det er en belastning for mange, så er det viktig for norsk rettspraksis og samfunnets betydning. Denne saken er unik sak i norsk historie og og norsk rettspraksis, sier han.

LES KOMMENTAR: Bare fengslesstraff blir forstått

Abdulkadir Dogan mistet datteren Gizem på Utøya. Han har fulgt rettssaken i Oslo tingrett de siste dagene.

- Det viktigste er at han aldri slipper ut igjen, sier Dogan etter å ha hørt aktoratets påstand.

Bistandsadvokat Morten Engsbakk og Abdulkadir Dogan i rettsal 250 tidligere under saken. Foto: RUNE PETTE NESS