Forsvarer Geir Lippestad sier de ikke er overrasket over aktoratets påstand om tvungent psykisk helsevern.

LES FLERE SAKER OM RETTSSAKEN HER

FØLG RETTSSAKEN DIREKTE HER

- Det er to rapporter står i mot hverandre med fire dyktige fagfolk. Hovedspørsmålet i denne saken blir rett og slett hvordan retten vurderer faktum, og det står de helt fritt til å vurdere, sier Lippestad.

Høyreekstrem hilsen

Aktor Svein Holden sa i Oslo tingrett at de anså det for å være reell tvil om den terrortiltalte 33-åringens psyke, og at han derfor må overføres til tvungent psykisk helsevern. Da smilte Anders Behring Breivik. Da retten ble hevet i dag, løftet Breivik hånden til en høyreekstrem hilsen.

- Det fikk jeg ikke med meg. For han har dette med politikk vært viktig å understreke, og det er vel en form for det, sier Lippestad.

LES KOMMENTAR: Bare fengslesstraff blir forstått

Psykolog Pål Grøndahl er heller ikke overrasket over aktoratets påstand. Han har fulgt saken tett i de ukene den har pågått.

Argumenterer for tvil

- De argumenterer veldig solid for at det er tvil. Og når det er tvil skal tvilen komme tiltalte til gode i juridisk forstand. Aktoratet sier også direkte til retten at det er mulig dere vil legge vekt på andre ting enn vi har gjort, men vi må legge vekt på dette, sier Grøndahl til Adressa.no.

- Svekker dette argumentasjonen deres?

- For meg som en lekmann lyder det nesten som om de har vært usikker til det siste, men de begrunner det juridisk med at sånn må det bli fra vårt standpunkt, så får vi se hva retten kommer frem til.

Grøndahl har hele tiden holdt spørsmålet om hvorvidt Breivik kan være psykotisk åpent.

- Jeg tror jeg skal holde på at dette er vanskelig når jeg ikke har fått snakke med han selv. Man hører jo at aktoratet nærmest bygger sin påstand på de første sakkyndigparets kliniske skjønn. Da har vi ikke mye å bygge på, da må vi fortolke dette som en vrangforestilling av psykotisk natur, men det kan altså også fortolkes annerledes. Det er der mysteriet ligger.