Ruth Karin Hugås overrasket en el-tyv på gårdsplassen

En fremmed mann hadde plugget elbilen sin i strømuttaket i garasjen

Først ble Ruth Karin Hugås glad, hun trodde hun hadde fått besøk. Så viste det seg at det var en fremmed mann som sto i gården og ladet elbilen sin fra strømuttaket i garasjen hennes.

Ruth Karin Hugås ble paff da hun kom hjem og oppdaget at en fremmed mann sto på gårdsplassen i ferd med å lade elbilen sin.  Foto: Erling Skjervold

Saken oppdateres.

- Det kunne virke som om han hadde gjort liknende andre steder tidligere, sier Hugås.

Hun bor på et småbruk bare 250 meter langs en gårdsvei fra E6 på Skatval, og det var en søndag i begynnelsen av november da hun kom hjem fra helgetur til Sverige, at hun fikk seg en uventet opplevelse.

- Er det du som bor her, spurte han da jeg kom.

- Han sto parkert foran bobilen min og hadde plugget kabelen fra bilen sin, en Nissan Leaf, inn i strømuttaket i garasjen. Du skjønner, jeg er tom for strøm, sa han. Ja vel, men trenger du ta strøm fra meg, sa jeg. Jeg har ordnet det allerede, sa han.

LES OGSÅ: Biljakt endte da elbil gikk tom for strøm

Hadde ladet en halvtime før Hugås kom hjem

- Ga han en forklaring?

- Han var på kjøretur tur-retur Trondheim-Levanger og hadde gamblet på at han hadde nok strøm, sa han. Jeg er en person som ikke bruker å bli sint, men jeg klarte i alle fall å si at jeg ikke syntes det var greit det han gjorde. Men det var et nødstilfelle, sa han. Hvorfor ringer du ikke etter redningsbil, det bruker man når man går tom for bensin, sa jeg.

- Hva svarte han da?

- Det var så dyrt, sa han. Han hadde stått i gården min og ladet en halvtime allerede da jeg kom hjem, fortalte han. Han påsto at det ikke var noen hjemme, underforstått at han hadde tenkt å spørre. Hadde han gjort det, ville jeg garantert hjulpet ham og attpåtil bedt ham inn på kaffe mens ladingen pågikk. Men det var bare tull at det ikke var noen til stede. I mitt hus var sønnen min hjemme og eksmannen min bor i nabohuset.

- Ba han om unnskyldning?

- Nei, jeg hørte ingen unnskyldning. Men han sa han forsto at jeg var irritert. Han flirte, jeg måtte jo skjønne at dette var en nødshandling. Han sa det var helt vanlig å stoppe sånn og lade privat. Det var ikke noe å rope ut om, liksom.

- Så han hadde gjort det samme før?

- Det slo meg at dette var noe han var vant til å gjøre, så uanstrengt som han oppførte seg.

El-tyven ga Hugås en femtilapp

- Jeg ble paff og gikk inn i huset med varene jeg hadde handlet i Sverige. Da jeg kom ut igjen sto han fortsatt og ladet, sikkert i ti minutter til. Da tenkte jeg at farken óg, han skal ikke få dø i synden.

- Og da gjorde du?

- Jeg hjelper gjerne folk i nød, jeg, tidligere har jeg bidratt med både bensin og diesel til folk som er gått tom. Og dette handlet ikke om penger. Men han hadde tatt seg til rette og jeg kjente på en utrygghet over at fremmedfolk sto i gården min, så jeg spurte om han hadde tenkt å gjøre opp for seg. Ville han vipse eller betale kontant? Kontant, sa han og spurte hvor mye jeg ville ha. Femti, sa jeg, og han ga meg en femtilapp.

LES OGSÅ: Elbil brant på Ranheim

Mann i 50 årsalderen

Hugås vet hvem el-tyven er, for hun hadde åndsnærværelse til å notere bilnummeret hans, forteller hun. Hun har sjekket Facebook-siden hans og funnet ut at han er trondhjemmer i 50 års-alderen og bedriftseier. Men hun vil ikke si hvem det er, og hun har heller ikke hatt kontakt med ham i ettertid.

- Det kan være jeg tar kontakt, for etter at han var dratt oppdaget jeg at strømopplegget i garasjen var gått i stykker. Det var kanskje ikke dimensjonert for lading av el-bil, jeg vet ikke, men ingen sikring er gått i hvert fall. Da jeg fant ut det, ble jeg litt opprådd fordi jeg har en bobil jeg bruker til daglig, og kjøleskapet og fryseren i den bruker jeg å koble på strømmen når jeg er hjemme. Nå har jeg måttet ta strømledningen inn gjennom soveromsvinduet. Men hvis jeg sender ham en melding eller noe, er det ikke for å kreve erstatning, men for at han skal forså konsekvensene av handlingen sin. Han kommer sikkert til å synes at jeg er ei masekjerring.

LES OGSÅ: Etablerer nye ladepunkter for elbiler

- Dette er ingen stor forbrytelse

- Du har ikke tenkt å anmelde hendelsen?

- Selvfølgelig ikke. Dette er jo ingen stor sak, det er ingen stor forbrytelse, han har ikke tatt livet av noen. Dessuten har han betalt for seg. Det er bare så frustrerende at strømopplegget er ødelagt og jeg aner ikke hva det vil koste å få det reparert. Jeg får bruke lommelykta i garasjen så lenge. Før eller siden skal jeg alltids få ordnet det.

- Nei, jeg kommer ikke til å se surt på ham en gang. Men jeg synes jo det var litt merkelig oppførsel. Tenk om jeg hadde gått tom for diesel, stoppet og tappet fra et tilfeldig annenmanns kjøretøy. Det er jo tilsvarende. Forklaringen om at det var en nødsituasjon, kunne jeg ha forstått dersom det handlet om at kona skulle føde eller lignende. Men det var det jo ikke.

El-tyven hadde plugget inn kabelen fra elbilen i strømuttaket i Ruth Karins garasje. 
    
      (Foto: Erling Skjervold)

El-tyven hadde plugget inn kabelen fra elbilen i strømuttaket i Ruth Karins garasje.  Foto: Erling Skjervold

El-opplegget i garasjen er ødelagt. Nå henter Ruth Karin Hugås strøm til bobilen sin fra soverommet og må ha vinduet stående åpent. 
    
      (Foto: Erling Skjervold)

El-opplegget i garasjen er ødelagt. Nå henter Ruth Karin Hugås strøm til bobilen sin fra soverommet og må ha vinduet stående åpent.  Foto: Erling Skjervold

På forsiden nå