Dermed kan det bli lokale forstyrrelser på navigasjonssystemer i Trøndelag, skriver Fiskarlaget i en nyhetsmelding på sin nettside. Signalforstyrrelsen foregår fra hurtigruteskipet MS Polarlys.

Det har ikke lyktes Adresseavisen å få svar verken fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) eller via kontaktnummeret som er oppgitt i saken.

Skal jamme signalet

FFI har fått tillattelse til å forstyrre, såkalt jamme, de satellittbaserte GNSS- og GPS-signalene, mens hurtigruteskipet ligger ved kai og er underveis fra Trondheim til Rørvik mandag.

Derfor kan brukere av GPS-utstyr få svakere signal, eller merke at signalet faller helt ut i perioder. I hovedsak gjelder dette et område opptil 1500 meter rundt hurtigruteskipet MS Polarlys.

Forsøkene skal foregå i tidsrommet 08.00 til 21.00, skriver Fiskarlaget.

Skal sikre informasjon

I tillegg til Forsvarets forskningsinstitutt er også Norsk Romsenter involvert i testprosjektet. Testene handler blant annet om å sikre grunnlagsinformasjon om forstyrrelser (interferens) på radiofrekvenser, som er viktig for Global Navigation Satellite Syste (GNSS).

Selve forstyrrelsene, jammingen av signalene ombord på hurtigruteskipet er det Kongsberg Seatex AS og FFI som vil stå for, skriver Fiskarlaget.