Trøndelag redder verden

Pia (16) og Mia (16) vil gjøre folk nysgjerrige på ny sjømat

Prosjektet og artikkelserien «Trøndelag redder verden» ble avsluttet med et debattmøte på Brekstad tirsdag.

Saken oppdateres.

I salen satt rundt 200 elever fra Fosen videregående skole, Åfjord videregående skole og Guri Kunna videregående skole på Hitra og Frøya.

Se debattmøtet her

- Viktig næring for Norge

Elevene i salen hadde klare meninger om fremtida og hvordan Trøndelag kan bidra til å levere flere sjømatmåltider til verden i 2050.

- Det er viktig at vi utvikler det til noe mer enn i dag, det er en viktig næring for Norge. Vi må få utnyttet de ressursene vi har og få et større utbytte av disse, sier Oscar Mørch Solem (16).

Oscar Mørch Solem vil gjøre oppdrett til en enda viktigere næring. 

 

- Vi må prioritere fattige land. Ikke alle land har de samme ressursene. Vi må få reist disse landene, prioritere dem først, sier han.

Flere av elevene vi snakker med, er overbeviste om at de kommer til å jobbe i yrker som på en direkte eller indirekte måte er knyttet til havbruk og fiskeri.

LES OGSÅ: Omkamp om laksemillioner til kommunene

Har tro på mer sjømat

Selv om flesteparten av elevene i salen ristet forsiktig på hodet på spørsmål om de tror at vi kommer til å spise arter som sjøpølse, tang og kråkeboller i fremtida, så er de fremtidige kokkene i salen av en annen overbevisning.

16 år gamle Mia Kylgaard og Pia Olden går restaurant- og matfag ved Fosen videregående skole, og de er overbeviste om at de i fremtida kommer til å jobbe mye med sjømat.

- Som kokker kan vi bidra til at vi kan bruke mer råvarer fra havet, og utvikle dette til noe spennende som folk vil spise, sier Pia.

I framtida kommer vi til å spise mye mer mat fra havet, tror de.

LES OGSÅ: Hoppekreps og fiskerester lager nye arbeidsplasser

- Må øke folks bevissthet

- Vi kan komme langt på vei med å få folk til å spise mer mat fra havet om vi bare øker deres bevissthet, sier Mia.

- Og så må de nye artene legges frem på en spennende måte slik at folk blir nysgjerrige, avslutter Pia.

På forsiden nå