«Live» slakting av julegris skapte storm på nettet

Museet Kystens Arv i Stadsbygd slaktet gris under julemarkedet lørdag. Det fikk kommentarfeltet til å koke over.

Filmet griseslakt: Fosenavisa filmet slaktinga av julegrisen direkte på Facebook. Det skapte storm i kommentarfeltet. 

Saken oppdateres.

Fosenavisa filmet og sendte slaktingen direkte på Facebook. Slik fikk folk se at grisen lå og sprella på bakken midt i slakteprosessen. Mange syntes det så stygt ut og mener slaktinga må ha vært ulovlig utført. Folk reagerer også på at slakting blir gjort til underholdning.

Fosenavisas Facebook-side sto det:

«Ungene ropte bacon, bacon, bacon i forkant av griseslaktinga på Stadsbygd. Diskuter her: Trenger vi griseslakt på julemarked?» Og diskusjon ble det:

  • Grusomt ! Er det halalslakting i all offentlighet med småunger som vitner? Grisen lever og våken når den blir stukket
  • Da æ va ongen, hadd vi gris hvert år, og når jula nærma sæ kom slakteren for å slakte. Men aldri at det foregikk på den måten der. Og æ lure på kordan kvaliteten på kjøttet bli, når grisen blir utsatt for et sånt stress.
  • Alltid ubehagelig å se slakting, men tror stresset er mindre ved hjemmeslakt enn med transport og slakt på slakteri. Spiser en kjøtt må en tåle å se dette.
  • Kjæm fra gård sjøl og vært med på slaktinga mange ganger. men aldri ha æ sett nå så gæli før..
  • Dette synes jeg ikke skal fortsette. Slakting skal ikke være til forlystelse. Det skal være en rolig stemning så dyret blir utsatt for minst mulig stress. Jeg synes det er forferdelig.
  • Naturlig slakting er helt greit, men å lage et slikt show er usmakelig. Er det ønskelig å få restriksjoner på gårdsslakting så er det bare å fortsette på denne måten og å legge ut dette offentlig. Idiotisk
  • Har vært med på mye slakting, men aldri sett maken! Dette ser mer ut som dyreplageri! Og hvem har grisen liggende i søla sånn da!?
  • Nå har det seg slik at maten kommer ikke med 4 bein som hamburger etc. Noe kanskje mange tror. Så helt naturlig det her. Hadde samme slakter da jentungen gikk i 9 klasse på Stadsbygd Skole. Så slikt kan skje om en er uheldig med underlaget som den her gangen. Flott tradisjon det her. Så all honnør til slakteren.

LES OGSÅ: Barnehagebarn var med på reinslakting

Vil vise hvordan maten blir til

Direktøren ved Museet Kystens Arv, Magnus Skoglund, forteller til Adresseavisen at grisen ble slaktet i forbindelse med det tradisjonelle julemarkedet.

- Vi ønsker å vise frem juletradisjoner og hvordan julemat blir til. Det er særlig viktig i vår tid når all maten handles på butikken. Derfor tok vi en runde med slakting, forteller Skoglund og understreker:

- Slaktingen er gjort helt etter boka av en slakter med 50 års erfaring. Grisen er allerede død på denne videofilmen. Det som skjer er at den tappes for blod, da får den kramper og spreller. Det ser ille ut, men grisen har ikke smerter her. Vi har også sjekket med veterinær både i forkant og etterkant av slaktingen, og de bekrefter at det som skjer er helt naturlig. Dette er en stor og gjenstridig gris, forklarer Skoglund.

LES OGSÅ PORTRETTET AV MAJA KRISTINE JÅMA: Mer enn seg selv

Advarte før slaktinga

Han skjønner imidlertid at folk kan reagere når de ser videoen.

- Folk flest vet ikke hvordan slakting ser ut i dag. Når man ikke vet hva som skjer, ser det ille ut. Derfor sa også slakteren på forhånd at dette ikke burde filmes og legges ut på nettet. Vi opplyste også publikum om hva som skulle skje på forhånd, slik at de kunne ta bort barna dersom de ikke ville se. Det var det også noen som valgte å gjøre, forteller museumsdirektøren.

LES OGSÅ: Grete ønsker seg kadaver og hodeskaller

- Fosenavisa skapte debatten

Bondelagsleder i Rissa, Petter Harald Kimo, skriver dette på Facebook: «Dårlig vurderingsevne av Fosenavisa å legge ut denne!»

- Ingen har vondt av å se hvor maten kommer fra. Dette hadde ikke vært noen sak om det ikke hadde vært lagt ut direkte på Facebook.

Kimo understreker at han ikke var til stede under slaktingen på museet. Etter å ha sett videoen er han ikke tvil om at dyret var dødt. Han sier det er helt vanlig at dyr har kraftige dødskramper. Han mener filmen virker skremmende for folk som bare ser grisen liggende og sprelle uten at de har sett hva som skjer før og etter.

LES OGSÅ: Levende griser blodtappet på slakteri

- Ser ille ut

- Det er dårlig dømmekraft å sende en film av dyreslakting direkte. Det ser ille ut, men dette var ikke dyremishandling, sier bondelagslederen. Kimo er også kommunestyremedlem for Arbeiderpartiet i Indre Fosen kommune.

Han mener det er positivt at folk får se slakting og dermed se hvor maten kommer fra.

- Men det bør gjøres slik at folk kan velge det bort, at de ikke trenger å se på. Folk har lite erfaring med slakting av dyr, og det ser bestialsk ut, sier han.

Det var Stian Tørstad som filmet slaktingen og la det direkte ut på Facebook. Han driver Fosenavisa alene på fritida. Målet med nettstedet er å holde folk oppdatert rundt det som er verdt å vite på Fosen. Fosenavisa er ikke drevet etter Redaktørplakaten.

LES OGSÅ: – Jeg ante ingenting om gårdsdrift og fikk nærmest sjokk da vi flyttet hit

Filmet fordi griseslakting er interessant

Tørstad forteller at han ikke fikk med seg at slakteren ba om at det ikke ble filmet. Han forstår heller ikke hva som kan være i veien med å filme et offentlig arrangement.

- Det må være selve slaktingen som er resultat av dårlig vurderingsevne, ikke filmingen, sier han.

- Jeg var på julemarkedet og syntes det var interessant med griseslaktinga, sier han om hvorfor han filmet og sendte direkte på Facebook. Han forteller at han startet filmingen rett etter at de hadde skutt grisen med en boltepistol og den skulle vært avlivet. Filmen viser at grisen ligger på bakken og rister og sparker i bortimot ett minutt.

Det skapte debatt med én gang.

- Det kom mange meldinger om at slaktinga var gjort feil, at slaktinga ikke var gjort humant. Reaksjonene har gått på at grisen ikke var død, men blødde i hjel. Grisen skulle også ha vært bedøvd. Det kan den ikke ha vært siden den hadde kramper etterpå, sier folk til meg. Folk har også reagert på at avlivinga skjedde foran publikum, sier Stian Tørstad i Fosenavisa.

På forsiden nå