Fra 15. august i år ble det tillatt å ha reptiler som kjæledyr i Norge. En forhandler har solgt like mange dyr i desember som i de foregående månedene, skriver Dagbladet.

– Det har vært helt enormt. Vi har totalt solgt rundt 300 reptiler bare i desember. Det virker som om reptiler er årets julegave, sier Richard Johannessen i dyrebutikken Zoohjørnet til Fredriksstad Blad.

– De som kjøper reptiler i julegave er foreldre med barn som ønsker seg et reptil. Det som er litt nytt er at foreldrene er nesten mer ivrige enn barna sine, sier Johannessen. Han understreker at det er 18-årsgrense for å kjøpe reptiler, og at ansvaret ligger hos de voksne.

Selv mener han dyr ikke skal gis som gave.

– Man skal være sikker på at den som mottar dyret har lyst på det og kan ta ansvaret. Vi setter krav til alle som vil kjøpe reptiler. De skal være godt forberedt.

Selv om de fleste kundene er forberedt og kunnskapsrike, er det flere som ikke har fått kjøpe.

Gresk landskilpadde er en av artene av skilpadder som er tillatt å ha i Norge. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Kun et utvalg reptiler er tillatt

Hovedregelen er fremdeles at reptiler er forbudt i Norge. Men Mattilsynet har unntatt ni slanger, syv øgler og tre skilpaddearter fra forbudet.

På listen finner vi disse slangene: Grønn trepyton, kongepyton, teppepyton, hagetreboa, kongeboa, regnbueboa, kongesnok, kornsnok og melkesnok.

Disse øglene er tillatt: Kranset gekko, leopardgekko, stor daggekko, pgghaleagam, dvergvaran, perlefirfisle.

Og disse tre skilpaddeartene er tillatt: Gresk landskilpadde, rødfotet skogskilpadde, kinesisk trekjølskilpadde.

En ballpyton, også kalt kongepyton. Denne er i tre ulike farger og er en av slangeartene som er tillatt å holde i Norge. Etter 15. august i år ble det tillatt å innføre, omsette og holde denne arten om man har en såkalt CITES-tillatelse. Det er en tillatelse som utstedes i landet der dyret eksporteres fra. Og mens noen får frysninger bare de ser en slange, så kan dette være et dyr som er et godt alternativ for allergikere. Foto: Berit Roald / NTB scanpix