Adresseavisen kom mandag i skade for å skrive at Leirtrø støtter Trond Giske. Det sier hun er feil.

- Jeg støtter ikke det han har gjort, men også han må få rett til å forklare seg. Nå er han utsatt for en heksejakt uten like.

- Nå må Jonas få ro til å håndtere sakene. Og media må ta en runde med seg selv både når det gjelder Trond Giske og når det gjelder varslerne, sier Leirtrø til Adresseavisen. Hun er bekymret for hvordan varslerne skal tolke at hun støtter Giske.

-  Både varslerne og Giske har en vanskelig situasjon, fortsetter stortingsrepresentanten fra Sør-Trøndelag.

Hun er bekymret for Giske og familien hans etter den stormen han har stått og fortsatt står i.

- Mindre rettsvern enn pedofile

- Pedofile har et større personvern enn det Trond Giske har hatt i denne saken her, sier stortingsrepresentant Kirsti Leirtrø fra Sør-Trøndelag til Dagens Næringsliv. Hun sier videre:

- Jeg har vært alvorlig bekymret for Tronds helse på grunn av et mediekjør som har vært lite nyansert og med netthets. Dette dreier seg ikke bare om oss i Trøndelag, men om hele partiet. Dette er en personalsak som må håndteres av partiledelsen, og det har de gjort og jobber med, sier Leirtrø.

I intervjuet sier hun også at hun er bekymret for medienes bruk av anonyme kilder.

- Jeg tar sterk avstand fra en slik type journalistikk. Dette var kjempestygt, sier Leirtrø til Dagens Næringsliv.

- Mitt syn er at du skal oppføre deg som folk, men jeg har omsorg for Trond.

Trønderstøtten får kritikk

– Det har vært uvirkelig å stå utenfor Oslogryta og se på hvordan dette kjøret faktisk har vært. Både for varslerne og for Trond, skriver fylkesleder Karianne Tung i Trøndelag Ap i en tekstmelding til Aftenposten.

Da det søndag  ble kjent at Trond Giske går av som nestleder i Arbeiderpartiet har flere trønderske arbeiderpartifolk gitt sin støtte til ham.

I Adresseavisen søndag sier Karianne Tung at Trond Giske har «så å si stått rettsløs i hele prosessen uten mulighet til å forsvare seg. Det gjør meg egentlig både sint og lei meg».

Trondheimsordfører Rita Ottervik var i samme artikkel kritisk til «forholdene rundt stortingsgruppen».

- De må snarest finne en arbeidsform som er til beste for partiet. Jeg tror ikke resten av landet aksepterer den arbeidsformen vi har sett der den siste tiden, sa Ottervik til Adresseavisen søndag kveld.

Dette får politisk redaktør i Dagens Næringsliv, Kjetil Alstadheim,  til å skrive i en kommentar  at Rita Ottervik ikke viser non omtanke for de kvinnene som har tatt belastningen med å varsle.  (ekstern lenke) Han kritiserer også karianne Tung for L at «Trond har så å si stått rettsløs i hele prosessen uten mulighet til å forsvare seg».

LES OGSÅ KOMMENTAREN FRA POLITISK REDAKTØR TONE SOFIE AGLEN: Tronds testamente

– Vil få frem begge sider av saken

– Å verne om prosess og organisasjon har vært en særdeles viktig oppgave for meg som fylkesleder i Trøndelag Ap. Både for å gi Jonas den nødvendige tilliten til å behandle saken og av hensyn til varslerne og til Trond selv. Det synes jeg ikke er urimelig, skriver Karianne Tung i en SMS til Aftenposten.

Hun mener at en god prosess handler om at alle parter skal være trygge på at de blir hørt.

– At man vil få frem begge sider av samme sak før man konkluderer, betyr ikke at man ikke tror på varslerne, skriver Tung.

– Vi kjenner ikke innholdet

Tung skriver videre at hun er overrasket over at politiske kommentatorer mener dette synet er ensbetydende med å ikke ha omtanke for varslerne.

– Det er dessverre å tillegge meg en mening jeg ikke har. Jeg registrerer at Alstadheim har sin egen dagsorden å ivareta, det er underordnet for meg.

– Som tillitsvalgt i Trøndelag Ap er jeg opptatt av å formidle det mange her oppfatter som en sak hvor ingen kjenner innholdet. Alle har en mening, men ingen av oss på utsiden vet egentlig hva vi har en mening om. Derav mitt utsagn om at Trond så å si har vært rettsløs, skriver Tung.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Det er flere enn Trond Giske som bør sitte med en dårlig følelse nå

– Uvirkelig å se på utenfor Oslogryta

Uansett hva Giske har gjort, som hun understreker at ikke er av straffbare forhold, så har han i offentligheten ikke hatt en reell mulighet til å forsvare seg, mener hun.

– Nettopp fordi innholdet har vært ukjent for offentligheten og mediene, har pressen jaget de første og beste anonyme kildene. Det har vært uvirkelig å se på utenfor Oslogryta, hvordan dette kjøret faktisk har vært. Både for varslerne, og for Trond, sier Tung.

Hun mener at Giske er forhåndsdømt.

– Måten anonyme kilder har lekket fra stortingsgruppen og hvordan mediene har brukt dette bevisst har bidratt til en helt tydelig fremstilling og at Trond er blitt forhåndsdømt. Og det fordi han faktisk har respektert varselsystemet vårt om hva som skal skje når, sier Tung.

En skadeskutt organisasjon

Ap er ikke en vanlig bedrift, påpeker hun, men et lag og en organisasjon, som i denne sammenhengen kompliserer alt.

– Derfor kommer jeg alltid til å hegne om viktigheten av ordentlig prosesser og organisasjonslinjer så lenge jeg er politisk engasjert. Det er slik vi overlever som organisasjon, skaper ny politikk og tar vare på våre folk. Det er sånn vi må bygge lag. Det er ekstra viktig når vi står i slike situasjoner hvor maktkamp blandes inn i særdeles utfordrende personforhold og en organisasjon som har vist seg å være relativt skadeskutt, skriver Tung til Aftenposten.

LES OGSÅ Kan være ferdig i Ap-toppen før mandag