Det var natt til mandag 26. juni i fjor at den tre år gamle jenta ble brakt til legevakta med store hodeskader. I over to døgn lå barnet i koma med kritiske hodeskader før hun døde på St. Olavs hospital den påfølgende onsdagen.

Pågrepet på nytt

Den døde jentas mor i 20-årene og stefar i 30-årene, begge av utenlandsk opprinnelse, er siktet for å ha utøvd dødelig vold mot jenta. Dette nekter de for, og hevder at barnet pådro seg skadene da hun falt ut av en barneseng. Stefaren har sittet varetektsfengslet siden slutten av juni, mens moren ble løslatt i starten av november. Etter ni dager ble hun imidlertid pågrepet av politiet og varetektsfengslet på nytt. Ifølge kjennelsen fra Inntrøndelag tingrett hadde det kommet nye opplysninger i saken «som styrker mistanken mot de siktede». Disse opplysningene har inntil nylig vært hemmeligholdt, men politiadvokat Amund Sand ved Trøndelag politidistrikt kan nå utdype hva retten siktet til:

- Den styrkede mistanken skyldes opplysninger i vitneavhør. Gjennom vitneforklaringer har vi fått opplysninger om et hendelsesforløp som innebærer bruk av vold mot barnet, sier Sand.

- Har dere fått en beskrivelse av hva som skjedde den aktuelle kvelden eller natten i juni?

- Jeg vil ikke tidfeste dette, men det er innenfor perioden som siktelsen omhandler - tiden barnet har vært i Norge, sier han videre.

- Dypt uenig

Sand ønsker ikke være mer konkret, og vil heller ikke opplyse hvem som har kommet med opplysningene.

Den siktede stefarens forsvarer, Anders Kjøren, opplyser imidlertid at det er et av den siktede kvinnens barn som har kommet med disse opplysningene i tilrettelagt avhør.

- Men det foreligger ikke opplysninger om at min klient har gjort noe, sier forsvareren.

Stefaren ble varetektsfengslet i nye fire uker på tirsdag begrunnet med unndragelsesfare og bevisforspillelsesfare. Det går frem av kjennelsen at han i avhør har forklart at han ikke har vært kjent med at det er utøvd vold i hjemmet i Namdalen.

- Han er dypt uenig fengslingen. Han fastholder at han ikke har gjort noe. Kjennelsen blir anket, sier forsvareren.

Torsdag ble også den siktede moren fengslet i nye fire uker. Advokat Torfinn Svanem, som forsvarer henne, opplyser at klienten fortsatt nekter for å ha utøvd vold og at hun fastholder at årsaken til skaden var et uhell. Når det gjelder opplysningene om vold som har kommet fra det ene barnet i avhør, har Svanem følgende kommentar:

- Man har flere opplysninger fra vitner både om at det er utøvd vold og ikke utøvd vold.

Sakkyndige har levert rapporter

I desember fikk politiet den endelige obduksjonsrapporten etter treåringens dødsfall. Heller ikke innholdet i denne har vært offentlig kjent - før nå.

- Ifølge rapporten var dødsårsaken et kraftig traume mot hodet forenlig med voldsanvendelse, sier Sand.

Det ble i sommer oppnevnt to sakkyndige med kompetanse på barnemedisin og skader på barn i forbindelse med etterforskningen. Rapportene deres skulle egentlig være klare i slutten av september. Den siste av disse mottok politiadvokaten onsdag kveld. I forbindelse med denne ukens refengslinger, har Inntrøndelag tingrett kun hatt tilgang på den ene rapporten, men mener i likhet med politiet at informasjonen styrker mistanken mot begge de siktede.

- I denne saken har det hele tiden vært et tema at det foreligger skader på barnet av eldre dato og nyere dato. Det sakkyndigerklæringene sier noe om, er at skadene som resulterte i døden er påført i nyere tid, sier Sand.

- Besvimte

Da den siktede moren ble fremstilt for fengsling i Inntrøndelag tingrett onsdag, besvimte hun under rettsmøtet, opplyser Svanem.

- Hun fikk pusteproblemer og ble kjørt til sykehus med ambulanse. Denne saken er en enorm belastning for henne. Hun har hatt problemer med hjertet og har vært flere ganger på sykehus på grunn av dette. I tillegg har hun vært flere ganger på Østmarka i Trondheim på grunn av den psykiske belastningen. Jeg stiller meg uforstående til at domstolen opprettholder fengslig forvaring ut fra situasjonen hun er i. Hun burde vært løslatt og aksepterer meldeplikt. Vi vil etter alt og dømme anke den siste kjennelsen, sier Svanem.

Straffesak er nå forhåndsberammet i Namdal tingrett  23. april.

Advokat Torfinn Svanem er forsvareren til den voldssiktede moren. Foto: Pål E. Solberg