Politiet har begynt evakueringen i Oppdal, og skriver på Twitter at vannføringen nord for raset har økt tirsdag kveld. Totalt er det 38 personer som har blitt evakuert.

- De har vedtatt å gjøre en evakuering av et begrenset boligområde i Engan i Drivdalen, nord for raset, opplyser ordfører i Oppdal, Kirsti Welander, til Adresseavisen like før klokken 18.30 tirsdag kveld.

Ordfører Kirsti Welander opplyste tirsdag kveld at kommunen og politiet sammen har blitt enige om å igangsette en begrenset evakuering i forbindelse med raset over Driva. Foto: ARVID STORLI/Opdalingen

Det er i samråd med NVE at evakueringen blir gjennomført. Politiet har kontaktet hver enkelt husstand som blir evakuert.

- Det er både vanlige boliger, samt noen fritidsboliger som er berørte av dette, forteller Welander videre.

Står vakt

Noen evakuerte overnatter hos kjente, mens de som vil, blir innlosjert ved Skifer Hotel. Årsaken til evakueringen er usikkerheten rundt hvordan vannet vil oppføre seg i løpet av natten.

- Arbeidet der oppe er nå stanset, og det er kun vakter igjen for å holde øye på vannstanden gjennom natten , forklarer Welander.

Det vil ikke bli gjort noe forsøk på å løse opp proppen med is i Driva før det er dagslys.

- Det er uavklart om det fortsatt er rasfare i området. Raseksperter har ikke fått til å observere dette på grunn av sterk vind i løpet av tirsdag. Her også vil det bli gjort nye vurderinger når det blir dagslys, legger Welander til.

En geolog fra NVE er på vei til Oppdal for å undersøke rasstedet. Foto: JAN ARE MELGÅRD / OPDALINGEN

E6 kan bli stengt

Operasjonsleder Ole Petter Hollingen ved Trøndelag politidistrikt opplyser at snøskredet trolig gikk over elva i helga. Skredet gikk omtrent ved Skardbekken.

- Det var en melder som oppdaget det tirsdag, og syntes det begynte å se skummelt ut. Raset har gått rett over elva, og danner en propp slik at vannet stiger, sakte, men sikkert, sier operasjonslederen.

Tirsdag ettermiddag opplyser kommunen at elva stiger fortsatt, og at det nærmer seg at vannet renner over demningen.

- Demningen av snø og rasmasse medfører at elva stiger, og politiet har uttrykt frykt for en flodbølge når demningen brister, skriver kommunen på sin hjemmeside.

Is og snø pakker seg nå mange hundre meter oppover elva, og trafikksituasjonen på E6 og jernbanen følges tett. Både E6 og jernbane kan bli stengt, opplyser kommunen.

- Vannet går under proppen

Politiet i Oppdal opplyser til Adresseavisen litt før klokken 18.00 at det ikke vil bli gjort flere befaringer på stedet tirsdag.

- Det har blitt såpass mørkt nå, at vi venter med det til i morgen når det igjen er dagslys, sier politiførstebetjent Per Christiansen.

NVE har vært inne på stedet, og har en dialog med politiet om eventuelle tiltak i området.

Tidligere tirsdag ettermiddag skrev politiet på Twitter at vannet går under proppen i elva.

Proppen som har dannet seg skal være 10-12 meter høy. Foto: Morten Helseth

En patrulje fra Oppdal lensmannskontor har vært på stedet. Over kan du se videoen som de filmet av rasstedet.

Har evakuert 60 ansatte

Bedriften Minera, som driver med stein og skifer, måtte tirsdag evakuere de ansatte.

- Vi har etter råd fra politiet valgt å evakuere de cirka 60 ansatte ved fabrikken, forteller avdelingsleder Håvard Sæteren ved Minera skifer, Oppdal.

Fabrikken ligger i overkant av en kilometer fra rasstedet.

- Vi holder til ganske nært elva så hvis proppen går ut av raset er vi i faresonen. Nå har vi sperret av veien til fabrikken og vi holder vakt så ingen kommer seg inn på området, forteller Sæteren.

Minera skifer holder til i Sæterfjellvegen, som ikke ligger langt fra rasstedet. Foto: Tommy Fossum

Satt kriseledelse

Oppdal kommune har i samarbeid med politiet nå satt kriseledelse bestående av ordøfrer, rådmann og personer fra rådmannens stab.

- Vi vil følge situasjonen nøye og vi får opplysninger fortløpende fra politiet. Så langt er det E6, jernbanen og Minera-fabrikken som har vårt fokus. Geolog er på vei og vi har hørt at det vurderes å stenge E6, forteller rådmann Dagfinn Skjølsvold.

Et produksjonslokale, som kun er i bruk om sommeren, står i fare for å bli skadet på grunn av at det samler seg vann i Driva. En tilhørende bro fryktes det for at også kan bli tatt av vann- og ismengdene. Foto: Morten Helseth

Frykter konsekvenser

I samråd med politiet har også Sunndal kommune satt kriseberedskap.

- Raset har laget en demning av snø og snømasse som gjør at elva stiger. Hvis demningen brister, kan en eventuell forhøyet vannstand medføre konsekvenser for elva nedover Sunndal, skriver Sunndal kommune i en melding på sine hjemmesider.

Kommunen oppfordrer samtidg innbyggerne om å unngå å oppholde seg langs elva.

Flere ras

Mandag ettermiddag ble det kjent at et snøskred hadde rammet ei hytte Grønnlia hyttefelt øst for Skarvatnet i Oppdal. Hytta ble knust i møtet med snømassene.

- Det har vært et stort snøskred som har truffet hytta med full kraft. Tak og vegger er slått unna, og hytta er jevnet med jorda, sa Per Christiansen, politiførstebetjent ved Oppdal lensmannskontor til Adresseavisen mandag etter å ha vært i området.