Nidaros bispedømme får både norsk og sørsamisk navn

Nidaros bispedømmeråd gjorde onsdag et historisk vedtak. Nå har bispedømmet både norsk og sørsamisk navn.

Alter. Et sørsamisk alter i Nidarosdomen ble innviet under Tråante i Trondheim 6. februar i fjor. Fra i dag har også Nidaros bispedømme fått et sørsamisk mavn - Nidarosen bïspedajveraerie.  Foto: Kim Nygård

Saken oppdateres.

Navneendringen betyr at bispedømmet heretter heter Nidaros bispedømmeråd/Nidarosen bïspedajveraerie, mens biskop Herborg Oline Finnset fra i dag kan titulere seg både som biskop og som bïspe.

Under Tråante – 100årsmarkeringen 6. februar i fjor for det første samiske landsmøtet  i 1917 – ble det innviet et samiske alter i Nidarosdomen Alteret er laget av kunstneren Folke Fjällström.

Kronikk: Dette er noe av det mest betydningsfulle som har skjedd i Nidarosdomen på mange tiår

LES OGSÅ: Nå inntar samefolket Nidarosdomen

Singaas en av drivkreftene

Tidligere biskop Tor Singsaas i Nidaros har vært en av drivkreftene for å gjøre samiske trosuttrykk synlige og hørbare og har oppfordret menighetene i bispedømmet til bruk av det sørsamiske språket i alle gudstjenester.

Siden det nye kirkeåret begynte 1. desember i fjor blir velsignelsen også lyst på sørsamisk under alle gudstjenester i Nidaros.

Tor Singsaas har også arbeidet med å få etablert en fast, sørsamisk menighet, Saemien Åålmege. Kirkemøtet i Trondheim i 2015 vedtok å etablere en permanent sørsamisk menighet.

LES OGSÅ: Historisk samemenighet i Midt-Norge

Tråante 2017: Forsoning og feiring i Nidarosdomen

På forsiden nå