Driva har i noen dager vært blokkert etter et snøras som la igjen store snømasser i elva Driva. Torsdag melder NVE i en pressemelding at evakueringen nå er opphevet i samråd med politiet i Oppdal. Opprinnelig var beskjeden at de evakuerte ikke fikk komme hjem før fredag.

Totalt er det da 38 personer som får flytte hjem igjen, i tillegg til at de rundt 50 evakuerte ved en skiferbedrift kan begynne å jobbe igjen.

- Vanngjennomstrømmingen i kanalen NVE har gravd i snøskredet i Driva, er stabil og demningen ligger i ro. NVE har observert situasjonen i felt kontinuerlig, og det er ingen tegn til brudd eller gjennomslag, skriver NVE i pressemeldingen.

Halvert magasin

Om lag én meter med vann er siden onsdag kveld tappet ned fra magasinet. De går ut ifra at magasinet nå er halvert til rundt 100 000 kubikkmeter med vann. De beskriver fremdriften som bedre enn forventet.

Finn Skårsmoen, lensmann i Oppdal, sier arbeidet vil pågå en god stund fremover.

- I første omgang vil de nå prøve å tappe vann gjennom helga, med bistand fra FIG, Sivilforsvarets fredsinnsatsgruppe, som sørger for at det skal være trygt å arbeide ved elva. Maskinførerne har da som oppgave å sørge for at strømmen av vann fortsetter å renne.

Slik så det ut på sørsiden av demningen. Vannet steg med flere meter på halvannet døgn Foto: CHRISTINE SCHEFTE

Vil ha bort massen

Etter hvert vil også arbeidet med å få bort all snømassen som ligger i elva begynne.

- NVE vil på sikt få bort hele snømassen, da det kan komme mer nedbør fremover. Om det ikke hadde blitt gjort noe med massen, så hadde den nok ligget der veldig lenge, fortsetter Skårsmoen.

Dette arbeidet vil fortsette utover i neste uke.

Også skiferbedriften som ble evakuert er nå klare til å driftes normalt igjen.

- Skjer det noe, så blir det opp til NVE å gjøre nye vurderinger som politiet kan gjøre beslutninger ut fra, avslutter han.