Denne uken har en stor trønderdelegasjon vært på tur til den internasjonale matmessa Grüne Woche i Berlin.

Blant dem er 12 fylkespolitikere og 26 ordførere. Turen for politikerne koster skattebetalerne rundt 200 000 kroner i hotell og fly. I tillegg kommer diett.

En Adresseavisen-leser påpeker imidlertid: «Total reisekost er ikke bare billetter og diett. Man glemmer som regel å regne inn alle timene som etter min mening kunne vært brukt på annet. Ganger en timene med deres timelønn, får vi tall de ikke ønsker å se,» skriver en kritisk leser.

«Sløsing med offentlige penger. Uhørt hvis de ikke betaler selv. Sjokkert,» skriver en annen leser.

«Bra læring. Vi viser styrke og interesse,» skriver en positiv leser blant de mange negative kommentarene.

Les bakgrunn: - Vi skal være nøkterne

- Blir mer stolt

Forsker Gunn-Turid Kvam ved Ruralis (tidligere Bygdeforskning) er landbruksøkonom og siviløkonom. Hun har forsket på lokalmatproduksjon og hva som skal til for å lykkes.

- Er det litt i overkant å sende 38 politikere på tur til Berlin?

- Ja, si det. Tanken slo meg også da jeg leste avisa i dag morges. Det positive er at politikerne blir mer stolte av det de har å tilby i sine kommuner. Det kan også hende produktene får mer medieomtale når politikere er med, og vi har forskning som viser at medieomtale fører til mersalg. Det kan hende politikerne blir mer positive til å støtte næringa når de ser det internasjonale potensialet. Men det er vanskelig å si om det er verdt pengene det koster å sende politikerne ned, sier hun.

Gunn-Turid Kvam

- Kunne pengene blitt brukt mer effektivt?

- Det er klart det er mye med 38 politikere, men det er vanskelig å si om det hadde hatt en større effekt å gi disse pengene direkte til produsentene, sier Kvam.

Les også: Vi spiste oss fra Rindal til Bindal

- Nøkternt opplegg

Nationens politiske redaktør Kato Nykvist kommenterer trønderpolitikernes Berlin-tokt slik:

- Det er jo litt av en delegasjon fra Trøndelag, og man kan alltids diskutere ressursbruken. Det er også stilt spørsmål rundt dette i våre spalter. Men det virker som et nøkternt opplegg kostnadsmessig, sier Nykvist.

Kato Nykvist

Han mener Grüne Woche er et faglig relevant reisemål siden Trøndelag som matregion er et satsingsområde.

- Det er likevel et paradoks at Berlin har blitt en av de viktigste møtestedene for norsk og trøndersk matbransje, sier Nykvist.

Også fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) har kalt turen for et nøkternt opplegg. Han forklarte onsdag hvorfor han mener tolv fylkespolitikere bør dra:

- Det er fordi Trøndelag er en stor matregion som vi ønsker å bygge videre. Mange som reiser er der for å lære om hvordan vi presenterer matregionen Trøndelag i utlandet. Det er en kombinasjon av å lære, men også det å representere: Å vise at for Trøndelag er dette en viktig satsing, sa Sandvik.

Les også: Her spiser matministeren (Frp) kamskjell som er plukket ulovlig