Her får juryen se rommet hvor Råger Holte ble drept

Lagmannsretten og juryen fikk torsdag ettermiddag se åstedet på Ler, hvor Råger Holte (38) ble drept med over 100 bajonettstikk.

Juryen i Frostating lagmannsrett er her inne i stua i boligen, hvor Råger Holte ble drept. Rommet bærer preg av at det har vært en kamp der.  Foto: Christine Schefte

Saken oppdateres.

Retten, juryen, forsvarere og aktor kom med buss til stedet klokken 14.15 torsdag. Huset ligger tett ved fylkesvegen på Ler og elva Kaldvella renner forbi.

- Vi ønsket denne befaringen for at retten skulle få danne seg et bilde av dimensjonene og møblenes plassering. På vidvinkelbilder vist i retten blir dette annerledes, sier advokat Arve Opdahl, en av den drapstiltalte 27-åringens forsvarere etter befaringen.

Befaring: Her er den drapstiltalte 27-åringen, lagdommerne, juryen, aktor Per Morten Schjetne og forsvarerne Christian Wiig og Arve Opdahl på vei inn i huset på Ler, der Råger Holte bodde og ble drept. På trappa står kriminaltekniker Frode Reiten fra Trøndelag politidistrikt.   Foto: Terje Svaan

- Følte seg trengt opp i et hjørne

Alt i huset står som det gjorde da politiet ankom 25. januar i 2017, bortsett fra de endringer som er gjort på grunn av nødvendig etterforskning. Råger Holte ble drept på stua, og rommet bærer preg av at det har vært en kamp. Blant annet er et bord veltet på høykant og en stol ligger veltet. Dette fikk jurymedlemmene se.

Rettens aktører med lagdommer Randi Grøndalen i spissen ankom Ler klokken 14.15 torsdag. Prosedyrer i drapssaken avholdes mandag. 

 

- Tiltalte følte seg trengt opp i et hjørne i stua og hadde ikke mange unnviklesesmuligheter. Det var det viktig for ham å vise retten, sier Opdahl.

Allerede før ankesaken i Frostating lagmannsrett, ba den drapstiltaltes forsvarere retten om å gjennomføre en befaring til den kommunale boligen på Ler.


Her er en tegning av den kommunale boligen som Råger Holte bodde i på Ler i Melhus. 38-åringen ble funnet drept i stua av en telemontør som skulle installere internett hos ham 25. januar i fjor.  Foto: POLITIET

 

LES OGSÅ: Tiltalte (27) stormet fra politiavhør etter å ha blitt spurt om et norsk flagg

Bestemte seg torsdag

Mandag tok ankesaken en oppsiktsvekkende vending da forsvarer Opdahl informerte retten om at klienten ville endre sin tidligere versjon om hva som skjedde i boligen. 27-åringen erkjente deretter drap i nødverge.

Som følge av denne forklaringen har både forsvarerne og aktoratet valgt å droppe flere vitner, slik at saken blir kortere enn først antatt. Men forsvarerne valgte onsdag likevel å opprettholde ønsket om befaring til åstedet, da dette ble et tema i retten.

Alt i huset står som det gjorde da politiet ankom 25. januar i 2017, bortsett fra de endringer som er gjort på grunn av nødvendig etterforskning. Dette bildet er tatt på stua, hvor tiltalte hevder han slåss med Holte før drapet.  Foto: Christine Schefte

 

Ifølge Trønderbladet viste lagdommer Randi Grøndalen til at det er omfattende bildemateriale i saken, mens aktor Per Morten Schjetne framholdt at han ikke syntes det var nødvendig med en befaring. Torsdag morgen besluttet retten likevel å følge forsvarerne Opdahl og Christian Wiigs ønske.

38 år gamle Råger Holte ble funnet drept i sitt hjem på Ler onsdag 25. januar i fjor.   Foto: Terje Svaan

Befaringen i leiligheten tok en liten time. Til stede var også kriminaltekniker Frode Reiten fra Trøndelag politidistrikt, som svarte på noen spørsmål.

LES OGSÅ: - Han var den største kjærligheten i livet mitt

Funnet av telemontør

Det var en telemontør som fant Råger Holte død i leiligheten på Ler 25. januar i fjor. Døra var ikke låst og telemontøren gikk derfor inn i boligen til Holte denne formiddagen. På stua fant han 38-åringen livløs på gulvet med en bajonett ved siden av.

Denne sliren ble beslaglagt av politiet etter drapet på Ler. Det ble funnet DNA fra både avdøde og tiltalte på den.  Foto: Politiet

 

- Min første tanke var at jeg ikke skulle røre som noe helst. Jeg sto da to og en halv meter unna ham, sa telemontøren da han vitnet i tingretten.

Etter at 38-åringen ble funnet død, har boligen vært blombert av politiet. Det vil den være til det foreligger rettskraftig dom i saken.

- Drapsmann er ikke en tittel jeg fortjener å ha på meg. Det er Råger sin skyld at han er død, sa tiltalte i lagmannsretten på mandag, etter å ha erkjent å ha knivstukket kameraten på morgenen tirsdag 24. januar i fjor.

Melhusmannen ga mandag en fri forklaring rundt dette i retten og hevdet at Holte, som var åpent homofil, utførte en seksuell handling på ham og ønsket å ha ham med på soverommet. Da tiltalte sa nei til dette, ble 38-åringen sint, med påfølgende voldsutøvelse på stua i boligen, hevdet han videre. Tiltalte forklarte også at Holte angrep med bajonetten først, mens han selv satt i sofaen i stua.

Dette er toseteren som den drapstiltalte 27-åringen hevder han satt i da han ble angrepet med bajonett av Råger Holte. Politiet har påvist at det er et hull i nakkestøtten, og tiltalte mener at dette hullet ble avsatt av Holte, som senere ble drept av ham.  Foto: Christine Schefte

 

- Han hadde ikke tenkt å gi seg. Hadde jeg lagt kniven på bordet hadde ikke jeg sittet her i dag - det er jeg ganske sikker på. Jeg har aldri sett ham slik før. Jeg var ikke sint, men redd. Der og da var det meg eller ham, sa tiltalte.

LES OGSÅ: - Hvorfor genseren har krympet, det blir bevistema

Husker bare fem til ti stikk

Statsadvokat Per Morten Schjetne opplyste i retten at Holte trolig ble stukket med hele 160 bajonettstikk. Tiltalte husker imidlertid bare å ha tildelt kameraten fem til ti stikk.

Det blir prosedyrer i straffesaken på mandag og juryen skal etterpå ta stilling til skyldspørsmålet.

LES OGSÅ: Eksperter var uenige om drapstidspunktet i retten

LES OGSÅ: Fant den drapstiltaltes (27) DNA på slire og bajonett

LES FLERE SAKER OM DRAPSSAKEN HER

På forsiden nå