I desember i 2016 opplevde Christopher Bakken at politiet hentet den tre år gamle kornsnoken han hadde hjemme hos seg i Sprova i Steinkjer. Kornsnoken Terry hadde aldri bitt noen, men var ifølge norsk lov ulovlig å holde som husdyr. Slangen ble avlivet, og Bakken ble svært lei seg.

15. august i fjor kunne Bakken, sammen med andre reptilfrelste, slippe jubelen løs. Da ble 19 reptilarter lovlige i Norge.

- Jeg skaffet kongeboaen Krieger en liten måned etter at det ble lovlig, sier 31-åringen.

Christopher Bakken vurderte å skaffe seg en kornsnok, men denne gangen ble det en kongeboa.

- Måtte holde alt skjult

Han er svært glad for at det nå er lovlig å holde enkelte reptiler som hobbydyr.

- Nå er det så mye enklere med alt. Dersom han blir syk, kan jeg ta ham med til dyrlege. Før måtte man holde det skjult og snakke om slangene sine på utenlandske forum, sier han.

Veterinær og daglig leder Trond Relling ved Anicura Byåsen dyrehospital forteller at de har hatt en stor økning av reptilpasienter de siste månedene.

- Det er mye som går på helsesjekk av dyret og en del spørsmål om stell og pleie. Mitt inntrykk er at de fleste som skaffer seg slike kjæledyr er godt opplyste og har hentet mye bra informasjon på nettet, sier han.

Veterinær Trond forteller at de har opplevd en ganske stor økning av reptilpasienter på dyrehospitalet på Byåsen.

LES MER: På denne skolen i Trondheim får elevene møte ekte slanger

- Stor økning av reptilpasienter

Før august i 2017 var det svært få reptiler innom dyrehospitalet, men det kom innimellom en del akuttpasienter. Mange måtte avlives av dyrevernmessige hensyn, forteller Relling.

Enkelte skilpadder var pasienter fordi det tidligere var mulig å få dispensasjon for dette dyreholdet. Nå har Anicura fått 19 nye arter som kan dukke opp som lovlige pasienter.

- Vi prøver å få tak i all tilgjengelig lærdom innenfor området for å kunne hjelpe også disse pasientene. Jeg tror mange vil teste ut dette og antallet pasienter vil øke dramatisk første tiden nå, for så å flate ut og kanskje avta. Mange vil etter hvert finne ut at det krever mye arbeid og store investeringer i utstyr for å kunne opprettholde et godt reptildyrehold, tror Relling.

LES MER: Freya (4) elsker å holde familiens to slanger: - Sjansen er større for å bli bitt av hamster

Falt pladask for kongeboa

Da Christopher Bakken mistet Terry, var planen å kjøpe en ny kornsnok. Men så falt han pladask for en kongeboa som ble lagt ut for salg samme dag som lovendringen trådde i kraft. Men fascinasjonen for slanger har vært der siden høsten 2007.

- Jeg ble frelst den dagen jeg fikk holde en slange for første gang, sier Bakken.

Besøkende er ofte nysgjerrige på kongeboaen, men Bakken prøver aldri å presse noen til å holde ham.

- Folk får alltid velge selv, men nesten alle ønsker å hilse på ham uansett. De er litt skeptiske, men folk blir alltid overrasket over at de ikke er kalde og slimete, sier han.

Kongeboaer kan bli flere meter lange. Det er en av 19 reptilarter som nå er lovlig å holde som husdyr i Norge.

LES MER: I Fredrikstad er det reptiler som havner under juletreet i år

- Aldri blitt bitt

Bakken har også en hund ved navn Max. Han er en blanding mellom flatcoated retriever og norsk elghund. Han får snuse på kongeboaen Kriger hvis han vil.

- Det har aldri vært noen problemer med å ha både slange og hund.

Hunden Max og slangen Krieger har ingenting imot hverandre.

Barn får hilse på Krieger under nøye oppsyn og veiledning.

- Jeg har aldri opplevd ekle situasjoner. Så lenge folk er rolige, så er det ikke noe fare for å bli bitt. Jeg har aldri blitt bitt etter, sier han.

Hver sjette dag blir Krieger matet med frosne mus.

- Det har alltid vært mulig å få tak i mat, men etter at det ble lovlig, så er det enklere å handle frosne mus til en billigere penge, sier Bakken.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter