Nå må anleggsarbeiderne snakke norsk

Et enstemmig fylkesting innførte krav om norsk språk i de nye anskaffelsesreglene for Trøndelag.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik OG Aps Jan Inge Kaspersen under fylkestingets møte på Steinkjer.  Foto: Leif Arne Holme

Saken oppdateres.

Steinkjer: Det betyr i realiteten at anleggsarbeidere som jobber på anleggsplasser fylkeskommunen står bak skal snakke og forstå norsk, i nye prosjekter.

Kravet er kort fortalt begrunnet med at det vil gjøre byggeplasser tryggere.

LES OGSÅ: Vil pålegge arbeidere på fylkeskommunens byggeplasser å snakke norsk

Fylkespolitikerne strammer også kraftig inn på kravene til bruk av innleid arbeidskraft, underleverandører, andelen fagarbeidere og lærlinger hos leverandørselskaper.

Aps Jan Inge Kaspersen viser til at fylkeskommunen har stor makt siden de årlig kjøper varer og tjenester for 3,3 milliarder krone.

- Vi må stille klare betingelser for å sikre et anstendig arbeidsliv og trygge arbeidsplasser. Det er viktig at seriøse aktører ikke får en konkurranseulempe, sa han, da han fremmet forslaget på vegne av Ap, Sp, KrF, SV, MDG og Rødt.

Må snakke norsk. Arbeidere på byggeplasser og prosjekter der fylkeskommunen er oppdragsgiver, må snakke norsk. Det blir et krav i fremtidige kontrakter. Her et bilde fra byggeplassen ved Heimdal videregeånde skole i Trondheim.  Foto: Jens Petter Søraa

 

Var kritisk, stemte for

Høyre og Fremskrittspartiet var i utgangspunktet kritiske til et separat punkt om norsk språk i reglene som ligger til grunn for fylkeskommunale innkjøp. Da saken ble tatt opp til votering stemte imidlertid både de og Venstre for punktet. Høyres gruppeleder Pål Sæther Eiden (H) ble først klar over det etter at Adresseavisen gjorde han oppmerksom på det.

LES OGSÅ: Entreprenørene ber politikerne være på «tå hev»

- Det gikk litt fort, men vi må leve med det, sier Eiden, som sammen med flere andre tok til orde for å bruke fylkesrådmannens opprinnelige ordlyd, som understreker at alle fylkeskommunale anbud skal være åpne for tilbydere fra alle land.

Diskuterte Kina

I debatten var Kina og kinesiske selskaper som ønsker å ta kontrakter på det norske markedet noe av det som ble heftig diskutert. Bakteppet for dette er selvsagt den omstridte saken om byggingen av Beitstadsundbrua. Der valgte fylkeskommunene etter en langtrukken prosess det kinesiske selskapet Sichuan Road and Bridge Group, som leverandør. Anbudet deres var 40 millioner kroner lavere enn nærmeste europeiske konkurrent.

LES OGSÅ: Gleder seg til å bygge bru sammen med kineserne

LES OGSÅ: Beitstadsundbrua blir bygd av kinesere - klagene er avvist

Fylkesordfører Tore O. Sandvik understreker overfor Adresseavisen at det nye vedtaket om anskaffelsesstrategi ikke handler om å nekte selskaper fra Kina eller andre land utenfor EØS og WTO å delta i anbudskonkurranser.

LES OGSÅ: Disse fem kjemper om kontrakter verdt fire milliarder

- Vi har tatt ut en setning fra det opprinnelige forslag, som særskilt inviterer aktører fra land vi ikke har avtaler med, til å delta i anbudskonkurranser, sier Sandvik.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

På forsiden nå