Søraa døde natt til torsdag, 83 år gammel.

- Mor sovnet stille inn etter sykdom, sier sønnen Jens Petter Søraa til Adresseavisen.

Det var Trønderbladet som først meldte om Søraas bortgang.

Redaktør og politiker

Gerd Søraa ble født i Verdal i 1934. Hun gjorde karriere i norsk trøndersk presse, først som lærling i avisa Nidaros og deretter journalist i Adresseavisen fra 1959 til 1974, ifølge Strinda historielags leksikon. Fra Adresseavisen gikk hun tilbake til Nidaros, nå som redaktør frem til 1984. Deretter ble hun redigerer i Trondheimsavisa før hun i 1989 gikk over til Trønderbladet som journalist. I 1996 ble hun redaktør, og det var hun frem til 2000.

Hennes politiske engasjement startet i arbeiderungdomslaget på Verdalsøra. Hun meldte seg senere inn i Venstre som hun forlot til fordel for EF-tilhengerne i Det Nye Folkepartiet i 1972. Partiet skiftet i 1980 navn til Det liberale folkepartiet hvor Søraa var vararepresentant til Stortinget for partiet i 1977-1981 og formann fra 1980-1982. I 1988 gikk Det liberale folkepartiet inn i Venstre igjen, noe Søraa hadde arbeidet for.

Søraa skrev to faglitterære romaner om sagnfiguren Johannes Christoffersen Blanche, i tillegg til mange lokal- og foreningshistoriske bøker.

Søraa ble tildelt Kongens Fortjenstmedalje i 2011.

En mentor for flere

Mangeårig sjefredaktør i Adresseavisen, Gunnar Flikke, sier Gerd Søraa er én av to pressemennesker som har betydd mest for hans valg av karriere. En ung Flikke kom under Søraas bestemte og omsorgsfulle guiding da han startet som journalistlærling mens Søraa var på Adresseavisens kontor i Steinkjer.

- Gerd var utrolig god til å veilede. Hun var et pressemenneske tvers igjennom, utrolig sikker i språk, kunnskapsrik, en sterk kvinne med personlighet.

Flikke mener han var heldig da han kom til Adresseavisen der Søraa var desksjef. Han trekker også frem Søraas store historieinteresse og medfølelse for de svake i samfunnet.

- Jeg vil spesielt nevne Gerds serie om norske kirker som hun skrev for Adresseavisen. Hun var utrolig flink og opptatt av Trøndelag og den trønderske identiteten. Hun hadde godt humør og var alltid engasjert. Hun betydde mye for Adresseavisen, sier Gunnar Flikke.

Også Venstres leder i Sør-Trøndelag, Torgeir Anda, jobbet en periode tett med Søraa, blant annet i avisa Nidaros, men også i politikken.

- Hun er en av de få mentorer jeg har hatt, og hun har betydd mye for mitt journalistiske arbeid. Gerd var en språkmester og et samfunnsengasjert menneske på alle måter. Hun  var et veldig raust menneske og tok alle folk på alvor. Jeg satte henne veldig høyt, sier Torgeir Anda.

Gerd Søraa avbildet i 2011. Foto: Jens Petter Søraa