Vegvesenet: Farlig vann har lekket ut i elv

Frykter lekkasjen kan få alvorlige følger for livet i Sokna.

Saken oppdateres.

Vann blandet med sement rant onsdag rett ut i elva Sokna, melder Statens vegvesen i en pressemelding.

Utslippet kom fra den nye Soknedalstunnelen som er under bygging. Overskuddsvannet har mye rester av sement, som er sterkt basisk. Før vannet slippes ut i elver og vann, nøytraliseres det med CO2. Men onsdag var tanken med CO2 gått tom.

Prosjektleder Harald Inge Johnsen i Statens vegvesen sier at tunnelvannet kan få store konsekvenser for livet i den lakseførende elva som er en sideelv til Gaula, skriver Trønderbladet.

- Vi har fått et miljøutslipp som vi ikke skulle ha hatt, og det beklager vi. Vi velger å være åpen rundt dette. Hadde det vært normal vannføring, hadde utslippet trolig ikke fått konsekvenser, sier prosjektlederen til Trønderbladet.

- Skadelig for livet i elva

Vannet har for høy PH-verdi rant ut i elva Sokna som nå har lav vannføring.

- Når tunneldrivevannet ikke blir nøytralisert, har det høy pH. Vann med høy pH er skadelig for livet i elva. Utslippet kom i kombinasjon med meget lav vannføring i elva, som selvsagt er en ugunstig kombinasjon da det gir mindre fortynning av konsentrasjonen i elva, sier Johnsen i pressemeldingen.

- Ser meget alvorlig på hendelsen

Vegvesenet har varslet fylkesmannen om saken og vil nå undersøke hvilke følger utslippet har fått.

- Vi ser meget alvorlig på denne hendelsen og har tatt kontakt med fylkesmannen, samt vår miljørådgiver for å drøfte hva vi bør kartlegge og undersøke av konsekvenser av utslippet, sier prosjektleder Harald Inge Johnsen i pressemeldingen.

Arbeiderne har så langt kommet 240 meter inn i tunnelen.

På forsiden nå