Stadig flere kjører piggfritt etter gebyr

For to år siden ble gebyret for piggdekk innført i Trondheim.

Piggfritt: 72 prosent av bilistene i Trondheim kjører piggfritt i år.   Foto: Rune Undlien

Saken oppdateres.

Trondheim innførte piggdekkgebyr i 2001 og avviklet gebyret i 2010. Så ble gebyret gjeninnført i 2016. Stadig flere bilister i Trondheim velger dermed å kjøre med piggfrie vinterdekk. Ifølge ferske tall fra Statens vegvesen var det en økning på seks prosentpoeng fra 2017 til 2018.

Piggfriandelen ligger i år på 72 prosent i Trondheim.

LES MER: Frode må betale 1400 kroner for å svippe innom Trondheim på vei til jobb

Måler hvert år

«Byen er trolig på vei tilbake til 80 prosent piggfriandel, slik byen hadde i 2010 før de avviklet gebyrordningen» skriver Statens vegvesen i pressemeldingen.

Statens vegvesen måler hvert år piggdekkbruken i 13 norske byer og byområder. I Oslo er det nå hele 91 prosent som kjører piggfritt. Tilsvarende tall i Bergen og Stavanger er 86 prosent. Piggfriandelen i Stavanger økte med 11 prosent sammenlignet med i fjor.

LES MER: Roar ble satt ut da han fikk se piggdekk-gebyret

Ønsker noen med piggdekk

Statens vegvesen har som mål at piggfriandelen i større byer med nullføre eller skiftende føre, bør ligge mellom 80 og 85 prosent.

Ifølge pressemeldingen ønsker Vegvesenet at en liten andel skal kjøre med piggdekk. En liten andel piggdekk vil gjøre veibanen mer ru og skape bedre feste for piggfrie vinterdekk. Det vil redusere behovet for strøsand, som er en viktig kilde til svevestøv.

- Det er fortsatt mange byer som med fordel kunne hatt en høyere piggfriandel. Det ville redusere veislitasjen og problemer med svevestøv, sier sjefingeniør Pål Rosland i Statens vegvesen i pressemeldingen.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå