Det sier KrF-veteranen Øyvind Håbrekke mandag morgen. Fra posisjonen som faglig leder i den kristne Tankesmia Skaperkraft fastslår han at KrF kan få stor uttelling for vippemakten i sentrum.

- Jeg ser mange omtale at KrF har et stort dilemma og er i en skvis. Jeg tror det er mer riktig å se dette omvendt. KrF har nå en stor mulighet. KrF ønsker seg en anstendig ikke-sosialistisk regjering. Det kan vi nå få, mener Håbrekke.

Må stille krav

Han mener KrF må benytte muligheten til å stille krav.

- Om KrF skal la regjeringen fortsette, så har KrF grunn til å at hun enten bytter justisministeren eller sørger for at man får en anstendig og verdig kommunikasjon fra Listhaug og justisdepartementet.

- KrF ha fått unnskyldningene de har bedt om fra regjeringen, og det virker ikke som om statsministeren er innstilt på å bytte ut Listhaug. Hva gjenstår da for KrF?

- Det er riktig at regjeringen har gjort jobben sin. Sanner kom med en troverdig unnskyldning. Men ikke Listhaug. Hun har demonstrert at vi har en justisminister som ikke har forstått alvoret – og driver med sitt.

-  Er det da å felle Erna som gjenstår for KrF?

- KrF kan la være å støtte mistillitsforslaget, men da må statsministeren stramme kraftig for Listhaug – og det må komme troverdige forsikringer om at vi er ferdig med Listhaugs uanstendige oppførsel. Får vi slike forsikringer, har KrF oppnådd noe viktig, sier Håbrekke.

Les Aglen: Regjeringskrisa som ingen egentlig vil ha

Kjell Ingolf Ropstad og Knut Arild Hareide sitter i møte mandag morgen. Foto: Butt, Mariam, NTB scanpix

Ikke skråsikker

Håbrekke tør ikke være skråsikker på utfallet av dagens KrF-møter, men tror det er større sjansen for at Erna fortsetter som statsminister enn ikke.

-  Vi har et ansvarlig landsstyre. Jeg tror de klarer å samle seg om en god løsning.

Hareide bekrefter overfor NTB mandag morgen at han i helgen har hatt kontakt med statsminister Erna Solberg (H), men vil ikke si noe mer om innholdet i samtalene.

Klokken 12 vil KrF-lederen holde en åpen innledning for partiets landsstyre som samles på Stortinget. Deretter vil møtet bli lukket for pressen. Men allerede rett før klokken 9.15 møtte han sine to nestledere Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad for å diskutere spørsmålet som kan felle regjeringen.

- Dette er helt klart en vanskelig sak for oss, sa Bollestad på vei inn til møtet.