Det sier politisk redaktør i Adresseavisen Tone Sofie Aglen etter å ha hørt på Knut Arild Hareids tale til landsstyremøte mandag formiddag.

- Hareide gjør ingen ting for å avdramatisere eller roe ned situasjonen. Han fremhevet tvert imot alvoret både med at dette ikke er en enkelthendelse og at misnøyen mot Listhaug stikker dypere enn denne enkeltsaken. Han gjør dette med sosiale medier til et større poeng, sier Aglen.

Ulike syn i KrF

Etter den åpne seansen på Stortinget mandag, lukket landsstyremøtet dørene for å diskutere det sentrale spørsmålet: Har de tillit eller ikke til justisminister Sylvi Lidsthaug?

- Hva tror du Hareide vil anbefale landsstyremøtet?

- Han presiserer at det er stor forskjell på tilgivelse og tillit. Det kan høres ut som om han mener denne saken er så alvorlig at han anbefaler mistillit. Men vi vet at det er veldig ulike syn på dette i KrFs landsstyre. Så nå handler det blant annet om hvor mye motforestillinger han får der, sier hun.

Les kommentaren: Sylvi Listhaug - Et politisk monster?

Press på Solberg

Litt overraskende var det kanskje at Hareide igjen legger tungt press på Erna Solberg (H):

- Dersom statsministeren ikke ordner opp, og i tillegg velger å stille kabinettspørsmål, gjør hun det særs vanskelig for regjeringen og seg selv. Det er Solberg som sitter med ansvaret, sa Hareide under talen.

Aglen kommenterer:

- Han skyver ansvaret over på Erna Solberg nok en gang. Her gir han henne nok en mulighet til å rydde opp selv, samtidig som han advarer mot en situasjon med kabinettspørsmål. Han går veldig langt i å advare Solberg, og gir henne anledning til å flytte eller fjerne Listhaug eller komme med andre typer innrømmelser, sier Aglen.

Les hva Jon Gunnes, Guro Angell Gimse og Sivert Bjørnstad mener KrF bør gjøre

- Høyt spill

- Hva er mest sannsynlig at KrF lander på?

- Jeg tør ikke spå. Jeg trodde situasjonen skulle roe seg, fordi ingen er tjent med å lage regjeringskrise nå, minst av alt Ap og Krf. Samtidig så har man malt seg inn i et hjørne nå, sier Aglen.

Hun legger til:

- Jeg opplever at Høyre og regjeringen mer og mer prøver å få dette til å handle om Erna Solbergs tillit. De legger det i potten, fordi det er det aller sterkeste kortet de har. De spiller et veldig høyt spill på begge sider, sier Aglen.

Les også: Listhaug ødelegger både for regjeringa og seg selv