- Generelt erfarer vi at det blir mer ensomhetsproblematikk i påsken, særlig blant eldre og unge. Høytider er for mange veldig familiært, problemer knyttet til dette kan føles mer påtrengende da. Mange kjenner på at de ikke har et nettverk eller en familie de kan reise på hytta med, sier Guro Berge Vistad, leder for omsorgsaktivitetene i Trondheim Røde Kors.

Unge og eldre hardest rammet

70 000 nordmenn har ingen nære fortrolige eller venner de kan vende seg til når de trenger noen å snakke med, ifølge Helse Norge. En undersøkelse fra SSB viser at ensomheten rammer de unge og de eldre hardest, og at en fjerdedel av unge i aldersgruppen 16-24 år og personer over 80 år oppgir at de er ensomme.

SHOT-undersøkelsene (Norges største undersøkelse om studenters helse og trivsel i samarbeid med Folkehelseinstituttet), har vist at trondheimsstudentene er blant de mest ensomme i landet.

- Hva kan man gjøre hvis man føler seg alene i byen i påsken?

- Det handler i stor grad om det å komme seg ut, løfte blikket, se og smile til de rundt seg, spandere en ekstra kaffekopp og lignende. De enkle tingene der blir spesielt viktige ved høytidene, sier Vistad.

- Det gjelder også å være litt proaktiv, og lete etter enkle og åpne arenaer i sitt nærmiljø som kor, organisasjoner som har litt sosiale åpne arrangementer, bibliotek, museer osv, slik at man kommer seg litt ut, legger hun til.

Guro Berge Vistad, leder for omsorgsaktivitetene i Trondheim Røde Kors. Foto: Picasa

Mer enn fjellvett må til

Hovedtyngen av den operative virksomheten til Røde Kors i påsken er redningsarbeid. Men de har også utarbeidet noen byvettregler, som er en omskriving av fjellvettreglene, for å hjelpe folk til å være mer oppmerksom på de man har rundt seg (se faktaboks nederst på siden).

Ringer og vil snakke om påsken

I Norge finnes det flere samtaletilbud en kan benytte seg av hvis en trenger noen å snakke med (se faktaboks nederst i saken).

En av dem som jobber med å svare på henvendelsene som kommer til Mental Helses hjelpetelefon i påsken er Tore Albert Henriksen. Han forteller at det nå, som alltid, er stor pågang på telefonen, men at det ofte er litt andre typer henvendelser i påsken enn ellers.

- Det går litt mer på det som har med påske å gjøre, som ofte er ensomhet og relasjonsutfordringer. Det kan også være om at man ikke har den samme kontakten med helsevesentet som ellers, sier Henriksen.

- Hvilke råd gir dere til de som ringer?

- Det kommer helt an på. Vi gir ingen behandling, men prøver å møte de på de følelsene de gir uttrykk for. Det er dette møtet som er viktigst. Noen ønsker at vi reflekterer og prater om problematikken sammen, mens andre ønsker og fortelle hele tiden, sier Henriksen.

Nye venner og nettverk er mulig

Nettstedet Psykologisk.no har publisert flere artikler om ensomhet, blant annet en der psykolog Kirsti MacDonald Jareg trekker fram tre råd til hvordan man kan få nye venner hvis man flytter til et nytt sted mister en ektefelle eller føler seg ensom av andre grunner.

1. Jo oftere vi ser en person, dess mer øker sjansen for at vi liker vedkommende. Hver gang vi snakker sammen øker sjansen for at vi liker hverandre bedre. Det kan derfor være lurt å etablere rutiner der man treffer de samme menneskene gang på gang. Til å begynne med liker man kanskje ikke de andre på kurset man har meldt seg på, men treffer man de samme menneskene gjentatte ganger, øker sjansen for at man får lyst til å snakke mer og ta en kaffe eller øl etterpå, skriver psykologen.

2. Fortell noe dypt personlig eller del en hemmelighet. Professor Arthur Aron gjorde et eksperiment der han lot fremmede gradvis øke dybden i spørsmål og svar mellom to som var fremmede for hverandre. Spørsmål som «Når var du på kino sist?» ble etter hvert erstattet med spørsmål av typen «Hvis du visste at en venn av deg kom til å dø i morgen, hva ville du ha sagt? Ved å åpne seg og bli mer personlig øker sjansen for at den andre også følger opp dette, skriver psykologen på nettstedet.

3. Forstå at ensomhet kan være en subjektiv følelse som også kan bli en selvoppfyllende profeti. Når man føler seg ensom, går hjernen inn i et overlevelsesmodus, ifølge den amerikanske professoren John Cacioppo. Man blir opptatt av hvordan man har det selv, og glemmer å fokusere på hvordan andre rundt en har det. Psykologen skriver at man derfor kan framstå som fjern, kald og sosialt klumsete utad, men at man lettere kan endre følelsen hvis man er klar over dette.