Det er ikke bare nordlyssesongen som går mot slutten, men også solas syklus. Og det er forbundet med at det blir svært lite nordlys å se. Pål Brekke som er seniorrådgiver i romforskning ved Norsk Romsenter, har imidlertid noen gode nyheter:

- På nedadgående syklus som sola er i nå, får vi flere koronahull. Med disse er det lettere å beregne når vi faktisk får se nordlys. Og får vi et stort koronahull, så gir det gjerne nordlys i flere dager på rad. Vi ser at det kommer et rundt den 9. til 10. april. Og da er det nordlys i anmarsj for flere dager.

Nordlys som var sterkt i fargen og som danset ei stund over fyrtårnet på Skansen, 14.09.17. Foto: VEGARD EGGEN

Lysere tider

I det april måned avsluttes, blir det med ett for lyst på kveldene til at nordlyset er lett å fotografere i Trøndelag. Allerede i midten av april mister man det som heter astronomisk mørke - kveld og natt blir for lys til at man kan fotografere for eksempel Melkeveien. Står kamera åpent i mange sekunder, så får man ikke lenger en svart himmel - den blir mørkeblå.

Nordlys mellom skyene over klosterruinene på Tautra, 16.09.17 Foto: VEGARD EGGEN

God sesong for sola

Solforsker Pål Brekke ser på dokkingen av romstasjonen Dragon, da han får Adresseavisen på telefonen.

- Jeg har inntrykk av at det har vært en god sesong for sola, sier Brekke.

Hva som skjer på sola og hva som sendes av ladde partikler mot jorda, avgjør hvor mye nordlys en får se. Sesongen startet med noen kjempeoppvisninger av nordlys tidlig i september 2017 i Trøndelag. Men i løpet av vinteren hadde man lange perioder hvor det var helt overskyet i Trøndelag.

- 2017 var et veldig bra år for nordlys. Men været har selvsagt spilt inn på hva man har fått se. På 2,5 måneder skal Tromsø ha hatt 24 dager med klarvær, mens Bergen bare har hatt fire dager og Oslo to dager, sier Brekke.

Nordlys over Nidarosdomen sett fra Kristiansten Festning, 07.11.17. Foto: VEGARD EGGEN

Ta et fly over skyene

Brekke var heldig på en flyvning fra Tromsø til Oslo i mars i år, og fikk bilder av nordlyset fra cockpiten på flyet et sted mellom Bodø og Trondheim.

- Det var sterkt nordlys og jeg kunne følge det helt til vi fløy så langt sør som Grimstad, forklarer Brekke.

Nordlys på flyet et sted mellom Bodø og Trondheim. -Pilotene syntes det var stas at det var mulig å fange opp nordlyset med kamera, sier Pål Brekke som er seniorrådgiver i romforskning ved Norsk Romsenter. Foto: SAS / Pål Brekke

Solforsker Pål Brekke sier et godt tips om man skal ta fly fra USA til Norge, er å booke vindusplass på venstre side.

- Du vil trenge ei jakke til å dekke igjen bak kamera for å bli kvitt lyset fra inne i kabinen.

Solforsker Pål Brekke filmet nordlyset over vingen på ruteflyet, her et sted mellom Bodø og Trondheim i mars i år. Foto: PÅL BREKKE

- Nordlyset forsvinner aldri helt

Pål Brekke, seniorrådgiver i romforskning ved Norsk Romsenter

- Når neste syklus for sola starter rundt 2019/2020, vil koronahullene trekke seg tilbake til polområdene, og det er igjen solstormer man må stole på for å få se nordlys. Men fram til da tror jeg koronahullene vil gi oss flere dager med sterkt nok nordlys til å se sørover i Norge. Så nordlyset forsvinner aldri helt, sier solforsker Pål Brekke.

Nordlyset blusset opp og hadde en kort oppvisning hvor det danset og var kraftig, etter kl. 22 den 14.03.18 Foto: VEGARD EGGEN

Siste sjanse for nordlysbilder

På grunn av at nordlyset i april vil komme fra et koronahull, og det er mulig å beregne når dette ville ligge midt på sola - er flere nettsteder for nordlysvarsel allerede ute og melder en topp rundt den 12. april. Og for kvelden den 12. april spår Storm.no sitt værkart at det skal være lite skyer over Trøndelag. Hele perioden 11. april til og med 15. april kan få nordlys som er synlig i Trøndelag. Hvor sterkt og akkurat når det sterkeste slår til, kan imidlertid være vanskeligere å spå.