– Datoen er ikke helt spikret ennå, men en foreløpig dato er satt i slutten av mai. Det blir som sist, at amerikanske piloter leverer flyene til Ørlandet, sier seniorrådgiver Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet til Fosna-Folket.

Norge har bestilt inntil 52 F-35 kampfly og skal etter planen få levert seks fly i året. Ifølge Fosna-Folket blir flyene levert til Ørlandet tre og tre, en gang hver vår og en gang hver høst. De første F-35-flyene landet på norsk jord i november i fjor.

- En milepæl

– Flyene sendes over fra USA fløyet av produsenten Lockheed Martins piloter slik det ble gjort i fjor. De siste tre flyene i år leveres sannsynligvis i september, sier Gjemble.

Mandag kunngjorde Forsvarsdepartementet at den såkalte systemutviklings- og demonstrasjonsfasen av F-35-flyene formelt er avsluttet, etter over elleve år, 9.200 testflygninger, og 17.000 testtimer.

Programdirektør i Forsvarsdepartementet, generalmajor Morten Klever, beskriver dette som en milepæl.

– Partnerlandene ble i sin tid enige om et sett med krav for utviklingen av F-35. Kapasitetene er nå utviklet og testet opp mot disse kravene. Nå starter arbeidet med å videreutvikle våpensystemet F-35, for å holde systemene oppdatert i takt med den teknologiske og operative utviklingen, sier han i en pressemelding.

Flyene skal etter planen være fullt operative i 2025.