Deponi kan ha utløst jordskred i Snillfjord

Vil vurdere rasstedet på nytt søndag

Et rundt 50 meter bredt og 300 meter langt jordskred har gått over en vei i Snillfjord. Flere hundre personer er veiløse.

Skredet sperrer hele veien, og det er usikkert når den vil bli åpnet igjen. 

Saken oppdateres.

Veien forbi rasstedet blir ikke åpnet lørdag. Lørdag kveld opplyser operatør Per Morten Trymer ved Statens vegvesens vegtrafikksentral at arbeidet på stedet har foregått hele lørdag. Veien er imidleritd fortsatt stengt.

- Det vil bli en ny vurdering søndag, sier Trymer.

Kan skyldes massedeponi

Geotekniker Eivind Juvik i Statens vegvesen sier at skredet sannsynligvis er utløst av overbelastning og fordi løsmassedeponiet er anlagt for høyt og bratt. Deponiet stammer fra arbeidert med ny fylkesvei 714.

- Det har skjedd et brudd i fyllmassen i deponiet. Denne har så tatt med seg leire, myr, torv og morenemasser fra grunnen, sier Juvik.

Geotekniker Eivind Juvik i Statens vegvesen sier det foreløpig ikke er mulig å si når fylkesveg 305 i Snillfjord kan åpnes igjen.   Foto: mariann dybdahl

 

- Vei har rast ut

Klokka 23.44 fredag kveld fikk politiet melding om at et skred hadde gått over fylkesvei 305 i Snillfjord.

Juvik anslår skredet til å være 300 meter langt fra topp til bunn.

- Også en del av veien, mellom en til halvannen meter av veibanen, har rast ut. I tillegg til å rydde veien, må veien også bygges opp igjen før den kan åpnes, sier han.

Juvik sier det er høyst uvisst når det kan skje, og i alle fall ikke lørdag.

Skredet gikk overveien og helt ned til sjøen.  Foto: Fredrik Lien

50 meter bredt

Foreløpig er ryddearbeidet i gang. Enorme masser jord blir gravd opp og fraktet vekk. Deponiet ligger mellom to fjellvegger på en myr.

- Nå skal vi forberede rydding og rigge opp med gravemaskin i hver ende av skredet. Vi tror det har rast fra seg. Vi er i ferd med å kjøre på stein for å sikre både over- og nedsiden av veien, sier Jostein Karlsen i Statens Vegvesen.

Karlsen anslår skredet til rundt 50 meter i bredde. Det består av leirmasser, myrjord og autovern, og skredet går helt ned til sjøen.

Politiet sendte fredag kveld en patrulje til stedet.

- Ingen skal har blitt tatt i skredet, og vi har klarert to nærliggende hytter der det oppholdt seg tre personer. De har blitt evakuert, forklarer operasjonsleder ved Trøndelag politidistrikt, Viola Elvrum.

Heller ingen bebyggelse har blitt skadet av skredet.

Ryddearbeidet vil ta en god stund.   Foto: mariann dybdahl

Skredet går helt ned til sjøen, og det er cirka 300 meter langt.   Foto: mariann dybdahl

 

Har satt krisestab

Lørdag formiddag satte Snillfjord kommune krisestab.

- I første omgang har vi nå forsikret oss at det ikke er noen som har medisinske behov der ute. Vi har foreløpig ikke fått noen beskjeder om at det trengs. Ellers jobber vi nå med å finne ut hvor lang tid det kan ta før veien blir åpen igjen, forteller ordfører i Snillfjord, John Lernes, til Adresseavisen.

Kommunen har satt krisestad. Her fra h. ordfører John Lernes, Grete Iren Lian, Johan Arnt Ramvik og John Lernes.  Foto: Mariann Dybdahl


Isolerte beboere

På vestsiden av skredet skal det ikke være muligheter for å komme seg ut på andre måter enn å bruke veien skredet har gått over. Det fører til at flere ikke har noen annen vei ut enn med båt.

- Det er mange hytter og noen campingplasser innover der, i tillegg til at det er rundt 50 fastboende, sier ordføreren.

En gårdbruker som Adresseavisen har snakket med, anslår at det er cirka 300 personer som er innesperret.

Vegvesenet har sendt en geolog, som like før klokken 08.30 ankom stedet. De skriver at det kommer en ny oppdatering klokken 12.00.

Skredet ble trolig utløst av vegvesenets løsmassedeponi.  Foto: Mariann Dybdahl

 
Tips oss! Har du bilder, video eller opplysninger?

Telefon: 464 07 200 tips@adresseavisen.noFølg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

På forsiden nå