- Det er funnet et sauekadaver ved Øyungen i Namdalseid. Ut ifra funnene kan vi slå fast at sauen er tatt av en bjørn, sier Knut Nordfjellmark, rovviltkontakt i Statens naturoppsyn, SNO.

Trolig en tre-åring

- Ut fra spor på kadaver og avstanden mellom tennene, kan vi slå fast at dette er en bjørn. Jeg vil tro det er en hannbjørn, og at den er ganske liten, trolig en tre-åring, sier rovviltkontakten.

Bjørnen er observert to dager på rad, litt lenger øst for stedet hvor sauekadaveret ble funnet. Den ble sist sett natt til 25. mai ute på en åker, av en mann som kom kjørende i bil.

Leter etter damer og mat

Akkurat nå er det parringstid for bjørn, og denne bjørnen er på leit etter både damer og mat. Binnene holder seg stort sett langs svenskegrensa, men hannbjørnene kan bevege seg raskt og langt på kort tid. Den unge hannbjørnen har trolig hatt lite å stille opp med i livets spill langs grensa, og trolig er den jaget ut av området.

- Bjørnen ligger i hi til rundt midten av april, så han er nok fortsatt ganske sulten og leter etter mat. Den tar helst voksensau, og for lammene er det katastrofalt. De er ikke i stand til å ta vare på seg selv, så det betyr at bonden trolig også mister lammene, sier Nordfjellmark.

Vandrer mot øst

Oppsynsmannen utelukker ikke at det kan være et enganstilfelle i dette området, og at bjørnen kan dukke opp i andre steder av Trøndelag.

- Spor viser at han har tenkt seg østover igjen nå, og han kan dra både nord og sør for Snåsavatnet. Men vi har også opplevd at bjørn kan dukke opp ved Sunnan, sør for Steinkjer. Det er høyst usikkert å spå, den beveger seg som sakt over store områder.

- Hva skjer nå?

- Inntil videre skjer det ingenting. Det blir neppe søkt om fellingstillatelse på bare ett kadaver, det er dessuten for gammelt også. Vi får avvente og se om det kommer flere, sier Nordfjellmark.

- Vi er veldig interessert i observasjoner, og ønsker at folk melder fra om de ser bjørn. Det er også viktig for oss å undersøke skitprøver og annet DNA, slik at vi kan se om det er et kjent dyr, og i alle fall få avklart om det er en hannbjørn eller ei binne. Det er nesten umulig å se hvilket kjønn det er, med mindre det er en stor hannbjørn.