Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken har vært den kanskje sterkeste kritikeren av rotasjonsordningen på Stortinget. Han har gjentatte ganger stilt spørsmål om saken til blant annet forsvarsminister Frank Bakke Jenssen (H).

- Vi advarer sterkt mot denne beslutningen, som vi er helt uenig i. Å forlenge US Marines' opphold på Værnes, samt doble antallet soldater i Norge, er uklok og misforstått sikkerhetspolitikk. Norge vikles inn i stormaktsspillet, i stedet for å stå for en selvstendig sikkerhetspolitikk, sier Haltbrekken.

Her får du svar på alt du lurte på om de amerikanske soldatene på Værnes

- I ferd med å bli en svakhet i vårt demokratiske system

- Det er åpenbart amerikanernes behov som styrer dette, og det er leit at regjeringen tror det er i Norges interesse å si ja til alt USA ber om. Målet for norsk sikkerhetspolitikk må være lavest mulig spenning i nord. Tydelig tilstedeværelse av et sterkt nasjonalt forsvar bidrar til lavere spenning, flere amerikanske soldater kan tvert imot bidra til at spenningen øker, sier SV-representanten.

Fra nyttår i fjor har soldater fra det amerikanske marinekorpset vært på Værnes. Nå kan det bli langt flere. Foto: Cpl. Clarence Wimberly, U.S. Marine Corps Forces Europe and Africa

 LES OGSÅ: - Soldatene er i Norge for å lære av de beste av de beste

Han viser til at det i beste fall er en uthuling av norsk basepolitikk, og hevder at regjeringen dreier norsk forsvarspolitikk i retning større avhengighet av USA fordi den ikke makter å prioritere vårt eget nasjonale forsvar. Baseerklæringen fra 1949 slår fast at fremmede makter ikke skal ha militærbaser i Norge i fredstid.

- Dette markerer et sikkerhetspolitisk skifte, og er noe SV har advart mot siden stasjoneringen på Værnes i 2016. Argumentene om at soldatene «roterer» og at stasjoneringen er «midlertidig» har mistet all tyngde nå som det inngås en avtale for fem år. SV foreslo behandling av denne saken i åpenhet i Stortinget, men har ikke fått gjennomslag for dette. Mangelen på åpenhet og debatt om avgjørende veivalg i norsk sikkerhetspolitikk er i ferd med å bli en vesentlig svakhet i vårt demokratiske system, sier Haltbrekken.

– Uklokt og misforstått

Også Sv-leder Audun Lysbakken er kritisk til amerikanske soldater i Norge over lengre tid.

– Målet for norsk sikkerhetspolitikk må være lavest mulig spenning i nord, sier han til NTB.

Lysbakken stiller også spørsmål ved om utvidelsen av det amerikanske nærværet er i tråd med norsk basepolitikk.

Frps Christian Tybring-Gjedde, som sitter i stortingets forsvars- og utenrikskomité, har tidligere vært skeptisk til ordningen med en rotasjonsbasert amerikansk tilstedeværelse i Norge, fordi det kunne provosere Russland. Han er nå mer forsiktig.

- Vi er grundig orientert om dette. Frp, som del av regjeringen stiller oss bak dette som en klok beslutning, sier Tybring-Gjedde.

Han understreker samtidig at Norge i dag har et godt naboforhold til Russland og understreker det er viktig å bevare dette forholdet.

Forsvarer ordningen

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er imidlertid klar på at øving og trening med allierte i Norge er i norsk interesse.

– Og dette er noe som er godt innenfor etablerte retningslinjer og ikke minst basepolitikken, slo hun fast til NTB i Stortinget tirsdag.

Russland har flere ganger tidligere reagert på det økte amerikanske nærværet på Værnes i Trøndelag.

– Det er ingen reell saklig grunn til at Russland skal reagere på dette, men vi forventer at det kan komme reaksjoner fra Russland fordi det har vi alltid fått, sier Eriksen Søreide.

Hun slår samtidig fast at Russland er kjent med at Nato er grunnsteinen i norsk sikkerhetspolitikk.