Nato-sjefen skal gjøre Stiklestad-programmet på én dag

Årets Olsokprofil på Stiklestad, Jens Stoltenberg, endrer programmet og blir bare en dag på Stiklestad.

Jens Stoltenberg gjør alt på én dag på Stiklestad.  Foto: Håvard Jensen, Håvard Haugseth Jensen

Saken oppdateres.

Dermed blir samtaleprogrammet mellom Jens Stoltenberg og Anne Grosvold flyttet fra fredag 27. juli til torsdag 26. juli.

- Vi har full forståelse for at det skjer endringer i Nato-sjefens kalender. Det er ingen dramatikk i dette. Nå vil alt skje samme dag. Det blir et tett og fint program. Vi er kjempeglad for at vi kan beholde begge programmene. Det er viktig for oss, sier direktør Turid Hofstad ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter.

Les også: Stoltenberg kaller toppmøtet mellom Trump og Kim historisk

- Arena for gode samtaler

Det var i januar det ble kjent at Natos øverste leder og generalsekretær, Jens Stoltenberg, blir årets Olsokprofil. Stoltenberg fortalte da at han gledet seg.

- Stiklestad er en arena for gode samtaler og viktige debatter, og evner å bruke historien til å forstå nåtiden, og debattere hvordan vi skal møte framtiden. Det er viktig, både i et norsk og et internasjonalt perspektiv. Jeg gleder meg derfor til å delta på Olsokdagene i sommer, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg.

Les også: Italia ber NATO legge større vekt på truslene i sør

Krevende og utfordrende

Utfordringene har stått i kø siden Jens Stoltenberg ble Natos øverste leder i 2014: Putins Russland, Den islamske staten (IS), Nord-Koreas atomtrusler og en uforutsigbar Trump er bare noe av det han må hanskes med. I tillegg kommer pengetrøbbel og interne krangler innad i forsvarsalliansen, som har 28 medlemsland.

Stoltenberg uttalte i fjor høst at verden er farligere i dag enn på lenge, og det er i dette bildet Stoltenberg kommer til Stiklestad.

- Gjennom talerstol-programmene ønsker vi å sette et tydelig fokus på aktuelle og relevante utfordringer som samfunnet står overfor enten av religiøs, kulturell eller politisk art. Derfor blir det umåtelig interessant å få besøk av Stoltenberg, som står i mange av disse utfordringene til daglig, sier Turid Hofstad, direktør ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter (SNK).

Les også: Stoltenbergs rådgiver har fått jobb i Trondheim

- Sterk internasjonal stemme

For de fleste er Stoltenberg utvilsomt mest kjent som Norges statsminister i en årrekke. I en verden i forandring, har han nå en av de mest krevende, utfordrende og spennende jobber man kan ha. Han ble nettopp gjenvalgt for to nye år som generalsekretær for Nato, og på Stiklestad vil publikum få møte ham både i foredraget og i en samtale med Anne Grosvold.

- Med Stoltenberg på talerstolen under Olsokdagene får vi en sterk internasjonal stemme og samfunnsaktør. Dette blir en unik mulighet for folk flest å få et innblikk i hvordan man på toppnivå i Nato vurderer verdenssituasjonen. Vi kan knapt få noen personer som er mer aktuelle på talerstolprogrammet. Stoltenberg sitter nært alle de store spørsmålene som verdenssamfunnet er stilt ovenfor nå, understreker Hofstad.

På forsiden nå