Trøndersk AP-topp ny sjef på Stiklestad

Anne Marit Mevassvik (52) blir ny direktør for Stiklestad Nasjonale Kultursenter.

Styreleder Bente Erichsen i Stiklestad Nasjonale Kultursenter (til v) og den nye Stiklestad-direktøren, Anne Marit Mevassvik, da hun ble presentert fredag. 

Anne Marit Mevassvik blir ny sjef for Stiklestad Nasjonale Kultursenter. 

Saken oppdateres.

Midt under fylkestingets møte i Namsos torsdag kom beskjeden Arbeiderpartiets gruppeleder Mevassvik håpet på.

I SMS-meldingen sto det at styret ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter ønsket henne som ny direktør.

LES OGSÅ: Nato-sjefen skal gjøre Stiklestad-programmet på én dag

- Jeg ble glad. Det er en utfordrende jobb jeg har takket ja til og jeg er ydmyk for den store oppgaven, sier Mevassvik.

Er eier, blir sjef

Hun kjenner godt til SNK gjennom at fylkeskommunen er eier, og snakker om at senteret har en viktig rolle så vel lokalt som regionalt og nasjonalt.

- Derfor har jeg et stort hjerte for stedet Stiklestad og alt som hører til SNK. Så jeg er villig til å kjempe for institusjonen, sier Mevassvik.

Selv tiltrer hun jobben i august. Etter årets olsokuke.

- Jeg mener at vi har mye å gå på

Hun er tydelig på at hun ikke vil komme med noen programerklæring før hun tiltrer, men snakker varmt om aktivitetene under Olsokuka og de unike mulighetene som ligger i å slippe til interessante profiler på talerstolen fra Stiklestad. Hun kaller det et fantastisk grunnlag.

- Jeg har noen tanker om hva som skal til, men det er noe vi, styret, de ansatte og jeg, må utvikle sammen, når vi kommer så langt. Jeg håper det at jeg kjenner SNK godt gjør at jeg kan stille de riktige og kritiske spørsmålene om hva som har betydning for SNK fremover, sier hun.

- Har Stiklestad den statusen det fortjener i dag?

- Personlig mener jeg at vi har mye å gå på. Det er viktig å synliggjøre SNK andre steder. Mange kjenner til Stiklestad og Spelet, men ikke virksomheten. Derfor er det viktig at vi får spredt kunnskap om det, sier hun og nevner arbeidet fram mot det store nasjonsjubileet i 2030, 1000 år etter slaget på Stiklestad.

- Har sterk gjennomslagskraft

-Styret ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter er meget fornøyd med at Anne Marit Mevassvik har takket ja til stillingen som direktør, sier styreleder Bente Erichsen i en pressemelding.-Hun kjenner SNK godt som tidligere representant for eieren Nord-Trøndelag fylkeskommune. Anne Marit Mevassvik har den nødvendige regionale forankringen og samtidig et stort nettverk nasjonalt. Hun har sterk gjennomslagskraft og er god på å skape relasjoner. Vi har stor tro på at hun vil fortsette det gode arbeidet og utvikle SNK videre i de viktige årene frem mot 2030.

Samlet Trøndelag

Mevassvik har fått mye av æren for å ha samlet Trøndelag til ett fylke etter å ha tatt initiativ til det som fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag. Hun overtok ledervervet for Trøndelag Ap i vinter da Karianne Tung trakk seg etter å ha fått jobb ved NTNU.

Hun var også en av de fremste kandidatene til fylkesordførervervet i det nye Trøndelag, men ble isteden gruppeleder for Arbeiderpartiets fylkestingsgruppe da Tore O. Sandvik fikk ordførervervet.

LES OGSÅ: Elleve tips til spelsommeren

Ønsket nye utfordringer

I mai ga Mevassvik nominasjonskomiteen beskjed om at hun ikke ønsker å fortsette i fylkespolitikken.

- Nå har jeg lyst på andre utfordringer. Jeg har fortsatt mange år igjen i arbeidslivet og ønsker nå å ha mulighet til å bruke kunnskapen min, mine erfaringer og tiden min på nye oppgaver, sa hun den gang til Adresseavisen.

LES OGSÅ: Stiklestad Nasjonale Kultursenter nominert til årets museum

Mevassvik har, når denne valgperioden er over, vært heltidspolitiker i fylket i 12 år. Før det, fra 1999, var hun kommunestyremedlem i Overhalla og varaordfører i kommunen fra 2003–2007 før hun gikk inn i fylkespolitikken.

Anne Marit Mevassvik blir ny sjef for Stiklestad Nasjonale Kultursenter.  Foto: Leif Arne Holme

Eies av kommunen og fylkeskommunen

Kultursenteret ble opprettet etter et stortingsvedtak i 1995. I virksomheten inngår helårlig middelalderformidling, Spelet om heilag Olav, utstillinger, skoletjeneste, kulturhusvirksomhet og et stort folkemuseumsområde med 30 antikvariske bygninger.

SNK er i organisert som et AS der Verdal kommune og Nord-Trøndelag fylkeskommune eier 50 prosent av aksjene hver. Senterets hovedmål er å formidle den såkalte olavsarven. Gjennom ulike former for politiske, kulturelle og åndelige dimensjoner.

LES OGSÅ: Han blir ny konge i spelet på Stiklestad

Siden 2004 har også Stiklestad Nasjonale Kultursenter ansvar for drift av et konsolidert museum i bestående av Egge museum, Stjørdal museum, Levanger Fotomuseum og Nils Aas Kunstverksted, i tillegg til virksomheten på Stiklestad. I kulturhuset på Stiklestad er også Scandic Stiklestad (Stiklestad Hotell AS) bygd som en integrert del. Driftsselskapet er et heleid datterselskap av Stiklestad Nasjonale Kultursenter AS. Til sammen hadde SNK og hotellet i 2017 79 ansatte.

Gir seg etter tjue år

Avtroppende direktør Turid Hofstad har fått mye av æren for kultursenterets suksess. Styreleder Bente Erichsen, uttalte følgende da det ble kjent at Hofstad ønsket å fratre direktørjobben.

– Under hennes ledelse har kultursenteret vokst både i omfang og innhold på en måte som har styrket SNKs rolle og posisjon både regionalt og nasjonalt.

Hofstad får nå andre oppgaver i SNK frem til hun går av med pensjon om to år.

– Vi har fått til mye på disse årene, og lagt et solid grunnlag for videre utvikling mot nasjonaljubileet i 2030. Tjue år som leder er lang tid, og nå synes jeg det er riktig tid å slutte som direktør. Jeg gleder meg til å få bedre tid til familie og barnebarn, sa Turid Hofstad til lokalavisen Innherred, i februar.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå