Det forteller gravemaskinfører Ørjan Aalberg til Fosna-Folket. Han var nær ved å bli med raset ut i fjorden i Leksvik onsdag.

- Jeg var ute på enden av moloen og arbeidet i gravemaskina. Jeg så at det begynte å sige. I starten gikk det ganske rolig, og jeg forsøkte å belte maskina inn på land. Jeg kom meg halvveis inn mot land, og da så jeg at det ikke gikk. Det begynte å rase mye fortere, forklarer leksværingen.

Torsdag var han tilbake på jobb i Leksvik sentrum der han drev med grøftearbeid, et godt stykke unna rasområdet.

Maskinfører Ørjan Aalberg(27) hoppet ut av denne gravemaskina da raset gikk. Det berget trolig livet hans. Foto: Leif Arne Holme

Var føre var

Aalberg forberedte seg i tilfelle det skulle gå galt da han forsøkte å få gravemaskina på land. Både han og daglig leder Nils Hjellup i Hjellup entreprenør påpeker at moloen seg sakte ned i sjøen til å begynne med.

- Jeg hadde ut døra. Da det begynte å rase mye fortere, var jeg redd at gravemaskina skulle stegle og bikke bakover slik at jeg ville lande opp-ned. Heldigvis skjedde ikke det. Jeg hoppet ut og sprang på land. Da jeg snudde meg, mangla moloene og fjæra, forteller gravemaskinføreren.

Han anslår at han sprang om lag 25 meter for å komme godt inn på land. Mens moloen i starten seg sakte ned i sjøen, gikk det fort på slutten.

- Da jeg hoppa ut av maskina, var alt bak meg borte, sier Aalberg til Fosna-Folket.

- Småskjelven

Leksværingen mener han ikke ville hatt en sjanse til å svømme i land dersom han hadde havnet i sjøen.

- Det var bra med strømmer utover. Det ble ei bra flodbølge, sier Aalberg.

Han legger til at massene ble dratt utover fjorden.

Naustet, og deler av jordet nedenfor gården Hjellup, forsvant i sjøen i raset. Foto: Håvard H. Jensen

- Det var en litt ekkel følelse å se at det raste videre mot bygda.

- Det må ha vært en veldig skremmende opplevelse?

- Jeg var litt småskjelven etter, men akkurat der og da tenkte jeg ikke så mye over det. Det var først etterpå at jeg så hvor langt og stort raset var, forteller Aalberg.

Det meste av moloene forsvant i sjøen onsdag. Bare noen meter inne ved land står igjen.

Rett over som brannmann

Leksværingen er med i brannvesenet. Rett etter at han hadde reddet seg på land, hev han seg med brannmannskapene på jobb. Da Fosna-Folket snakket med Aalberg i halv titida onsdag kveld hadde han nettopp kommet seg hjem etter mange timer som brannmann.

- Nå er Sivilforsvaret også kalt ut for å holde vakt rundt det evakuerte området. Jeg er med der og, men jeg tror ikke jeg orker å bli med ut nå, sier Aalberg.

- Siste finish

Det er firmaet Hjellup entreprenør som hadde jobben med å bygge moloen nede ved sjøen i Hjelopen i Leksvik. Den nye småbåthavna ble bygd like ved de fem ferieleilighetene og konferanselokalet til det nyåpnede Hjellup fjordbo. Den nye perlen hadde offisiell åpning den 10. juni i år. Daglig leder Nils Hjellup i Hjellup entreprenør forteller at de onsdag var helt i sluttfasen med moloarbeidet.

- Vi holdt på med den siste finishen, sier han.

Leire

Moloarbeidet startet ifølge Hjellup opp i februar i år. Hjellup forteller at de gjorde undersøkelser på forhånd.

- Vi grov opp skuffer med leire, og den virket å være fast. Etter mitt skjønn var det lite som skulle tilsi at noe sånt skulle skje. Det er også ganske flatt utover der under vann. Bunnen faller med cirka 40 centimeter per hver 10-meter de første 50 meterne utover.

- Var du kjent med at det var dårlig grunn der?

- Nei, jeg var ikke det. Jeg visste at det var leire i sjøen, men det er det mange steder, sier Hjellup og påpeker at han har bygd moloer på leire før, uten at det har skjedd noe galt.

LES OGSÅ : Rasnabo var først innesperret - ble så evakuert

Sjefsingeniør Asbjørn Osnes i NVE Midt-Norge bekrefter at det er relativt vanlig å bygge molo på leire.

- Det har skjedd over alt i Norge. Det er mye leire i landet, og leire er ikke farlig. Det er også mange byggeområder hvor hus står på leire, uten at det er noen fare forbundet med det. Om man har med kvikkleire å gjøre, så er det imidlertid en annen sak, sier han.

Osnes forteller at det torsdag vil bli undersøkt om det er kvikkleire under vann i området.

Vet ikke årsak

Entreprenør Nils Hjellup er usikker på om det er arbeidet med moloen som har utløst raset.

- Det kan jeg ikke svare på. Jeg vet ikke. Det som er rart er at det er berg nedom gården i Hjelopen, og det har rast på begge sider, også den siden vi ikke jobbet på, sier han.

Hjellup forteller at de underveis i moloarbeidet har opplevd at moloen har seget noe ned. Han understreker at han også har opplevd dette under lignende arbeid tidligere, uten at det har kommet noe ras i ettertid.

- Føler du at dere kunne gjort noe annerledes for å være mer føre var?

- Nei. Jeg gjør ikke det. Dette er snakk om ei lita småbåthavn, og det meste av moloen står på fjell, sier han til Fosna-Folket.

- Veldig utrivelig

Hjellup understreker at han synes hendelsen er veldig utrivelig.

- Det er veldig utrivelig at det rammer folk i bygda, sier han og påpeker at mange er evakuert etter raset.

Hjellup sier han først og fremst er glad for at ingen ble skadet i forbindelse med raset.

- Ikke dårlig materiale

Erlend Simonsen, som er politiets innsatsleder i Leksvik onsdag kveld, sier at politiet senere skal undersøke hva som var årsaken til raset onsdag.

- Vi har ingen formening om årsaken. Vi har ingen holdepunkter for å si at det skyldes arbeidet med moloen. Det er det for tidlig å si noe om, påpeker han.

Raskanten strekker seg mange hundre meter. Torsdag fortsetter geologer undersøkelsene på stedet. Foto: Erling Skjervold

Sjefsingeniør Osnes i NVE Midt-Norge mener det er sannsynlig at raset og molobyggingen har en sammenheng. Han påpeker samtidig at det er for tidlig å konkludere.

- Kunne skredet ha gått uten at det har foregått bygging i området?

- Det er vanskelig å si. Vi vet ikke om dette kan ha skjedd uansett som følge av naturens gang. Vi kan ikke si noe sikkert om dette før vi vet mer om bunnforholdene i området, sier han.

Osnes forteller at dette langt ifra er første gang en molo har forsvunnet i dypet.

- Når man ikke vet nok om grunnforholdene, kan sånt skje. Leire finner vi i hele landet. Vanlig leire er ikke dårlig materiale. Dersom det er kvikkleire, og man ikke er klar over det og begynner å belaste den for mye, blir det noe annet. Prøvetakingen torsdag vil avgjøre hvilken leire vi har med å gjøre, forteller sjefsingeniøren.