Meteorologisk institutt har kommet med obs-varsel for Trøndelag, og melder lokalt kraftig regn med torden frem til fredag.

Væromslaget har også gjort at det har vært mye lyn over landsdelen i løpet av dagen.

- Det har vært 629 lyn over Midt-Norge de siste seks timene, forteller Frank Dahlslett til Adresseavisen like før klokka 16.30 onsdag.

Pensjonist følger med

Dahlslett var tidligere forsker på Sintef, med lyn som spesialfelt, men har de siste to årene vært pensjonist. Han følger fortsatt likevel været tett, og sper på pensjonen med å selge ekspertisen sin til et knippe kraftselskaper.

- Vi var på Nordmøre i dag tidlig. Planen var å kombinere et besøk hos venner med å forsøke å få tatt noen bilder av lynet i Oppdal. Vennene våre var ikke hjemme, så nå har jeg sittet de siste timene og fulgt med på PC-skjermen i stedet, sier Dahlslett.

Han forteller at lynaktiviteten nå virker å avta.

Kartet et laget klokka 16.15 ondag. De gule symbolene viser lyn den siste timen. Rød er timen før det, og Blå timen før det igjen. De grå symbolene er lyn fra de siste tre til seks timene. Foto: FRANK DAHLSLETT

- Det startet litt lenger sør, rundt Tolga, og har beveget seg nordøstover de siste timene. Det ser ut til å roe seg litt nå, men det kan jo tenkes at det tiltar igen litt senere, sier han.

Når Adresseavisen snakker med Dahlslett like før klokka 21 onsdag viser det seg at han fikk rett.

- Det roet seg litt, men så blusset det opp igjen og fortsatte nordøst opp mot Levanger, sier Dahlsslett.

Den oppdaterte statistikken viser 1499 lyn på de siste 12 timene.

184 lynnedslag

Av de 629 tilfellene som var registrert klokka 16 idag, var det 184 lynnedslag, altså lyn som har truffet bakken.

- Er 629 lyn på seks timer mye?

- Nei, det er ikke mye. Det har vært ekstremt lite lyn i år, fordi været har vært så stabilt. Det er ofte ved endringer i været det blir lyn, suer Dahlslett.

Han forteller at strømstyrken i et lyn kan variere fra 5000 til 100 000 ampere.

- I dag har de fleste ligget på mellom 15 og 20 000, så det er ikke så kraftig, sier han.