Kystvakta skal senke død grindhval

Kystvaktskipet Njord skal senke en grindhval som ble funnet flytende og død utenfor øygruppen Tarva i Bjugn kommune.

Skipssjef Fredrik Synnes på KV Njord opplyser de har sett mye grindhval langs kysten i det siste.  Foto: Kystvakta

Saken oppdateres.

Skipssjef Fredrik Synnes på KV Njord forteller torsdag kveld at de har fortøyd den døde hvalen på Seiskjæret på nordsiden av Tarva. Den døde grindhvalen er fem seks meter lang.

- Vi har fortøyd den og skal få tak i et lodd for senke den på bunnen, slik at den ikke driver inn i fjæra, sier Synnes.

Han forteller at kystvakta ble kontaktet av politiet, som hadde fått melding om den døde hvalen som lå og fløt i overflata 1,5 mil utenfor Tarva.

LES OGSÅ: Grindhvalflokk observert på matjakt i Trondheimsfjorden


Den døde grindhvalen lå og fløt i overflata utenfor Tarva.  Foto: Kystvakta

 

Synnes sier hvalen har vært død en stund.

Kystvaktskipet har også tidligere hatt slike oppdrag.

- Vi har sett mye av grindhval langs kysten i det siste. Vi har hatt et par slike oppdrag før, lenger nord ved Bodø, sier Synnes.

Norsk Polarinstitutt skriver på sine nettsider at grindhvalen er en stor delfinart, som finnes i kalde farvann på den nordlige og sørlige halvkule. Om sommeren er hvalen også på vår side fra De britiske øyer og nordover til sørlige deler av Svalbard. Grindhval er en av de artene som oftest rapporteres i massestrandinger av hval. Den er svart eller mørkegrå, bortsett fra et lysere område bak ryggfinnen.

LES OGSÅ: - Jeg la meg først ned på magen for å ta på dem ...

KV Njord slepte den døde grindhvalen til Seiskjæret på nordsiden av Tarva og fortøyde den der. Den skal deretter senkes til bunns med et lodd.  Foto: Kystvakta

 
På forsiden nå