Flåtten har festet seg til leggen til mannen på videoen etter at han har vært ute i Trøndelag.

Hvis en flått sitter fast i huden i mer enn 24 timer, øker man risikoen for å bli syk. Det er spesielt knyttet til overføring av borrelia-bakterier, skriver Folkehelseinstituttet.

Det er ifølge dem flere måter å fjerne flåtten på.

Du kan bruke en flåttfjerner. Det er samme redskap som blir brukt i videoen. Hvis du ikke har mulighet eller tid til å kjøpe dét, kan du også bruke fingrene eller en pinsett, ifølge Folkehelseinstituttet.

Det viktigste er at du tar tak i flåtten helt nede ved huden, for så å dra den rett ut. Ifølge det statlige forvaltningsorganet har det ikke stor betydning om deler av flåttens biterepskaper blir igjen i huden. Et annet tips de gir, er at man gjerne legger litt antibiotikaholdig sårsalve der du er blitt bitt.

Se bort fra gamle råd

Instituttet skriver at gamle råd som å smøre inn flåtten med oljer, fett, smør, vaselin, sprit, stearin og lignende for å få den til å slippe taket, ikke er å anbefale. Det kan ifølge dem forsinke fjerningen av flåtten - noe som gir større risiko for sykdomssmitte.

Hvis du blir bitt av flått, bør du kontakte lege om du får et rødt utslett som brer seg rundt der du ble bitt i løpet av de første tre dagene til fire ukene. Skulle du også bli syk med feber, hovne lymfekjertler eller om du bare får en generell sykdomsfølelse, bør du ifølge Folkehelseinstituttet kontakte lege. Disse symptomene kan komme og gå i perioder, skriver de.

Tre mulige sykdommer

Det er tre sykdommer mennesker kan få av flåttbitt, ifølge Flåttsenteret.

En av dem er anaplasmose, også kjent som «sjodogg». Den forekommer hos dyr langs kysten av Sør-Norge og helt til Brønnøysund. Ifølge Flåttsenteret blir mer enn 300 000 lam smittet av bakterien hvert år. Denne bakterien kan føre til sykdom hos mennesker, men det har til nå kun blitt registrert noen få tilfeller av det i Norge. De fleste som blir smittet med dette, får akutt feber med influensalignende symptomer. Det er ikke kjent at denne sykdommen blir vedvarende kronisk.

En annen sykdom man kan få, er den mer kjente borreliose. Symptomene på denne sykdommen er utslett, uvelhet, slapphet, hodepine, muskel- og leddsmerter og hovne lymfeknuter. Borreliose behandles med antibiotika.

Den tredje sykdommen man kan få, er TBE. Dette viruset finnes først og fremst hos smågnagere, men kan smitte over til mennesker via flåttbitt. I 2015 ble det meldt inn ni tilfeller av TBE i Norge. Samtlige av dem som ble smittet, ble det langs kysten i Agderfylkene, Telemark, Buskerud og Vestfold. Men Flåttsenteret skriver at det er funnet flått med TBE i kystnære strøk sør i Trøndelag og Møre og Romsdal.

I motsetning til borrelia-bakterien, som få blir smittet av innen de første 24 timene, kan TBE smitte kort tid etter bitt. De fleste som får denne sykdommen, merker ingen tegn til den. Likevel kan enkelte få et svært alvorlig sykdomsforløp. Viruset kan spre seg til hjerne og ryggmarg, og gi symptomer på hjernehinnebetennelse og hjernebetennelse. De fleste blir friske etter lang tid, men noen kan få varige skader i nervesystemet. Dødeligheten i Vest-Europa er omtrent én prosent for dem som blir syke med TBE.