Sandberg trekker seg - erstatteren skal være klar

Per Sandberg (Frp) trekker seg som fiskeriminister mandag. Flere medier melder at Frps tidligere parlamentariske leder Harald Tom Nesvik overtar som fiskeriminister.

Per Sandberg har vært i hardt vær i det siste etter hans ferietur til Iran. Nå melder Aftenposten at han trekker seg.  Foto: Scanpix

Saken oppdateres.

Dette melder flere medier mandag formiddag.

Det var Aftenposten som var først ute med nyheten om at Sandberg går av i dag. Også Dagens Næringsliv , NRK og NTB har opplysninger om dette, og at det blir endringer i regjeringen mandag. Fiskeribladet skriver at Frps tidligere parlamentariske leder Harald Tom Nesvik overtar som fiskeriminister.

Det skal ifølge Dagbladet holdes ekstraordinært statsråd klokken 13.00 nettopp for å erstatte Sandberg.

Flere kommentatorer sa mandag morgen at de tror utviklingen i saken innebærer at fiskeriministeren må ut av regjeringen. En av dem som nylig har endret mening om Sandbergs skjebne, er Minerva-skribent Jan Arild Snoen.

Harald T. Nesvik (Frp) overtar som firskerminister etter Per Sandberg. Det melder flere medier.  Foto: Larsen, Håkon Mosvold;Håkon Mosvold Larsen / NTB scan, NTB scanpix

Sandberg-saken
 • * 27. juli ble det kjent at fiskeriminister Per Sandberg (Frp) var på en privat reise i Iran. Nærings- og fiskeridepartementet var ikke kjent med reisen før den norske ambassaden i Iran 16. juli ba om offisielle møter med Sandberg på vegne av det iranske utenriksdepartementet.
 • * 29. juli ble det kjent at Sandberg var i Iran sammen med norsk-iranske Bahareh Letnes (28). Hun har et enkeltmannsforetak som blant annet skal drive med sjømateksport.
 • * 30. juli kom Sandberg tilbake til Norge. Han fastholdt at han var i Iran på privat ferie, og at han ikke hadde politiske møter på turen. Ifølge Sandberg ble feriemålet avgjort bare 14 dager på forhånd etter at en plan om å reise til Tyrkia gikk i vasken.
 • * 31. juli opplyste Statsministerens kontor at Sandberg først orienterte dem om Iran-reisen to dager etter at han kom til landet. Ifølge regjeringens arbeidsreglement skal statsråder til enhver tid holde SMK orientert om hvor de befinner seg og hvordan de kan kontaktes. Samme dag bekreftet Sandberg at han og Letnes er kjærester.
 • * 1. august ble det kjent at Sandberg hadde med jobbtelefonen på Iran-ferien, noe som strider mot sikkerhetsrådet fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Telefonen er nå inndratt og levert til PST. Telefonen inneholdt blant annet departementets saksbehandlingssystem, epost, sms-er og kontaktliste.
 • * 2. august rykket lederen i Oslo Frp, Mazyar Keshvari, som selv er fra Iran, ut og ba Sandberg vurdere sin stilling som første nestleder i Frp. Også Frps Christian Tybring-Gjedde har etterlyst konsekvenser av Iran-turen.
 • * 3. august avviste Letnes overfor NRK at hun har tilknytning til det iranske regimet, og forklarte deltakelse på feiringer i regi av den iranske ambassaden med at hun blant annet jobber med formidling av iransk kultur i Norge. Letnes kom til Norge som asylsøker tidlig på 2000-tallet og fikk opphold i 2008. Også Sandberg har flere ganger deltatt på arrangementer i regi av Irans ambassade i Norge, også markeringen av landets nasjonaldag og innføringen av islamistisk republikk i 1979, etter at han ble fiskeriminister i 2015.
 • * 9. august antydet Sandberg at han hadde gode grunner til ikke å varsle SMK om Iran-turen på forhånd, men ville ikke si hvilke.
 • * 10. august meldte TV 2 at Sandberg tidligere har takket nei til flere sikkerhetsbrifer fra PST, blant annet i forkant av turer til høyrisikoland som Russland og Kina. Overfor NTB har Sandberg benektet dette.
 • * Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har ifølge NRK startet en undersøkelse av Bahareh Letnes' bakgrunn og mulige bånd til Irans regime.
 • * I et intervju med TV 2 11. august sa Sandbergs datter at faren kan komme til å trekke seg fra statsrådsposten. Hun sa at årsaken til at faren ikke informerte SMK, er at han ville unngå at hans fraseparerte kone fikk kjennskap til planene. Sandbergs fraseparerte kone Line Miriam Sandberg er i dag statssekretær i Helsedepartementet.
 • * Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet har stilt en rekke spørsmål om reisen til Sandberg og statsminister Erna Solberg (H). Solberg, som så langt har uttrykt tillit til Sandberg, har frist til mandag 13. august med å komme med ytterligere svar, blant annet på om sensitive opplysninger knyttet til Sandbergs mobiltelefon ikke er kompromittert under reisen til Iran.
 • * 12.august skriver Adresseavisen at Sandberg og hans fraseparerte kone begge skal ha varslet Statsministerens kontor om hverandre for flere måneder siden.
 • * Mandag morgen ble det klart at Per Sandberg trekker seg. Senere på dagen ble det klart at han ga seg som nestleder i Frp også. Harald Tom Nesvik overtar som minister.
 • Fakta: NTB og Adressavisen

- Utrolig dårlig dømmekraft

– Dette er en sånn «drypp, drypp, drypp»-sak der det kommer mer og mer hver dag, og så er det et spørsmål om når er nok blitt nok, sa Snoen til NRKs Politisk kvarter mandag morgen. For Snoen kom det punktet da Sandbergs datter i et intervju med TV 2 i helgen antydet at faren kan komme til å trekke seg fra ministerposten.

KOMMENTAR: Krise fra A til Å

– Det framkom da at Per Sandberg ikke har tillit til Statsministerens kontor og derfor ikke informerer og dermed bryter retningslinjene. Så tilliten går ikke den veien, og da er det litt rart at statsministeren skal ha tillit til ham.

Politisk redaktør i Adresseavisen, Tone Sofie Aglen tror saken ender med at Sandberg selv trekker seg, men tar forbehold om at Sandberg er uforutsigbar og vanskelig å lese.

– Jeg trodde han ville berge seg, men hver gang han åpner munnen, blir det verre. Han har vist utrolig dårlig dømmekraft, sa hun i samme program mandag morgen.

LES OGSÅ: Eks-kona rapporterte sikkerhetsbrudd i mai

Solberg kommenterte ikke

I går skrev Adresseavisen at Sandberg og hans fraseparerte kone begge skal ha varslet Statsministerens kontor om hverandre for flere måneder siden.

Statsminister Erna Solberg (H) ville søndag ikke kommentere medieoppslagene som startet i Adresseavisen.

– Jeg kommer ikke til å kommentere enkeltdeler av det som er spekulasjoner og saker i mediene, sa Solberg, som heller ikke ville si om hun informerte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om forholdet.

I hardt vær

Sandberg er i hardt vær etter at det ble kjent at han brøt flere sikkerhetsrutiner da han og kjæresten besøkte Iran i juli – uten at hans eget departement eller Statsministerens kontor ble varslet. Sandberg hadde også med seg tjenestemobilen, som skal ha inneholdt sensitiv informasjon.

Til Adresseavisen har Sandberg tidligere tatt selvkritikk på at han tok med tjenestemobilen til Iran.

I et bredt anlagt intervju i Adresseavisen forrige fredag sa han at han tok med telefonen til Iran på grunn av en «vanskelig privat situasjon», slik at han måtte være tilgjengelig.

Adresseavisen har fått bekreftet at dette var knyttet til konflikten mellom ham og hans tidligere kone.

Det fraseparerte paret er i en opprivende konflikt etter at de tok ut separasjon i april i år.

Fiskeriministeren har stevnet Line Miriam Sandberg for Oslo tingrett i juli, og han har også engasjert advokat. Line Miriam Sandberg har til gjengjeld også stevnet Per Sandberg - for Senja tingrett. Også hun har engasjert advokat.

- Hacket

Flere sikkerhetseksperter har påpekt at mobiltelefonen hans etter all sannsynlighet ble hacket mens han var i Iran.

Fiskeriministeren er i tillegg blitt kritisert for å ha deltatt på feiringen av Irans nasjonaldag i regi av landets ambassade i Norge.

– Jeg har hele tiden vært tydelig og klar på at de bruddene som har vært på det regelverket vi har, ikke er akseptable. Det har også Per Sandberg vært klar på, sa Solberg på spørsmål fra NTB.

Statsministeren har sagt at hun har tillit til Sandberg, men mange mener at den tilliten er så tynnslitt at den kan ta slutt.

LES OGSÅ: Trønderske Frp-topper ønsker ikke å kommentere Sandberg-saken.

Mange spørsmål

Både Rødt og Miljøpartiet De Grønne har allerede krevd Sandbergs avgang, mens SVs Terje Knag Fylkesnes søndag sa til Dagsavisen at han mener Sandberg ikke er skikket til å være statsråd. Han ville likevel ikke kreve at fiskeriministerens går – ennå.

– Jeg synes det begynner å bli ganske åpenbart at han ikke er skikket til å være statsråd når han opptrer slik, men vi må ha mest mulig svar før vi kan endelig konkludere. Han ligger dårlig an, spørsmålet er om det er flere enn ham, sa Fylkesnes.

LES OGSÅ: Sandberg angrer ikke på at han feiret iransk nasjonaldag.

På forsiden nå