Snøsmelting skaper trøbbel for topptur

Trondhjems Turistforening advarer nå mot å gå den vanlige ruta til Snota i Trollheimen.

Lite snø i vinter og varm sommer har ført til at breen ved Snota har smeltet så mye at turistforeningen nå anbefaler en alternativ rute.  Foto: Magnhild Moen Bævre

Saken oppdateres.

- Snotabreen har smeltet så mye at dette skaper problemer for alle som skal ta denne toppturen nå, sier Jonny Remmereit, informasjons- og markedssjef i Trondhjems Turistforening.

Før helgen gikk de ut med en advarsel mot å ferdes langs den merkede ruta til Snota.

LES OGSÅ: Lars Monsen har bidratt til tidenes fjellsommer

Populær topptur

Turen til Snota beskrives som en av Norges mektigste toppturer, og fra toppen på 1669 moh. åpenbarer det seg en panoramautsikt i fint vær.

Toppturen gås vanligvis med utgangspunkt i Trollheimshytta eller Gråhaugen.

- Turistruta går normalt over breen, og er vanligvis en trygg rute. Men nå må vi anbefale folk å gå rundt breen. Blåisen har kommet frem, og avsmeltingen gjør det meget krevende å ta seg inn og ut av breområdet, sier Remmereit.

LES OGSÅ: Kokken på turisthytta vet aldri hvor mange som kommer til middag

Rundt breen

Lite snø i vinter kombinert med tidenes varmeste sommer er årsaken til at snøen smelter bort og blåisen kommer frem. Sommervarmen har også ført til at det er blitt en del sprekker på breen.

- Det kreves erfaring og kompetanse dersom man likevel vil krysse breen trygt, og det anbefales brodder eller stegjern, påpeker Remmereit.

Men hovedanbefalingen er å gå en alternativ rute som turistforeningen nå har lagt ut på sin Facebook-side. Denne ruten går utenom breen.

LES OGSÅ: Kristine (27) avspaserer for å jobbe på Jøldalshytta

Sommervarmen har ført til sprekker på Snotabreen. 
        
            (Foto: Magnhild Moen Bævre)

Sommervarmen har ført til sprekker på Snotabreen.  Foto: Magnhild Moen Bævre

På forsiden nå