16 personer syke av salmonella

Smitten er oppdaget også i Trøndelag.

Slik kan en salmonellabakterie se ut.  Foto: St. Olavs hospital

Saken oppdateres.

Ti kvinner og seks menn i  alderen 1 til 74 år har fått påvist smitte av mage-tarmbakterien Salmonella Enteritidis, melder Folkehelseinstituttet.

Prøvene av disse pasientene er tatt fra slutten av juli til begynnelsen av september, og personene er bosatt over hele landet.

- Det er påvist bakterier med lik DNA-profil hos alle de 16 personene, melder Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Smitten er også oppdaget i Trøndelag.

LES OGSÅ: Harepest oppdaget i Malvik

Etterforsker smittekilde

Det er første gang det er oppdaget utbrudd med denne salmonellastammen her til lands. Nå etterforskes utbruddet både av kommunehelsetjenesten, Mattilsynet og Veterinærinstituttet.

Det viktigste er å kartlegge om pasientene kan ha en felles smittekilde. Nå blir pasientene intervjuet, og det blir tatt prøver av mat og matrester for å forsøke å finne smittekilden.

- Etterforskningsarbeid ved spredte utbrudd kan være komplisert og ta tid. I mange saker vil man ikke klare å finne smittekilden eller å avklare om det dreier seg om én felles kilde. Det er for tidlig å si noe om dette er et avgrenset utbrudd eller om det vil øke i omfang, men vi følger situasjonen nøye, sier seniorrådgiver Solveig Jore i Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ: Derfor advarer Mattilsynet mot å lage syltetøy og saft av frukt som ligger på bakken

Smittes i utlandet

Diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og feber er noen av de vanligste symptomene på at en er smittet av salmonellabakterien. Hvert år får Folkehelseinstituttet melding om mellom 900 og 1300 smittetilfeller her til lands, og de fleste blir smittet i utlandet.

Smittekilden kan være både dyr og mennesker, og bakterien smitter oftest via mat som kjøttprodukter, egg, eggprodukter, melk, skalldyr, forurensede grønnsaker og krydder.

LES OGSÅ: Jakter på smittekilde etter at tre personer ble syke av legionella

Sjeldent i Norge

- Forekomsten av salmonella er svært lav blant norske husdyr og norskproduserte næringsmidler, sammenlignet med de fleste andre land i Europa. Smitteutbrudd med salmonella er derfor forholdsvis sjeldent i Norge. Matvarer som er importert fra land der salmonella er vanligere enn hos oss, utgjør imidlertid en smitterisiko, skriver Folkehelseinstituttet.

De gir følgende råd for å unngå å bli syk: God håndhygiene etter toalettbesøk og før en skal lage eller spise mat.

LES OGSÅ: 12 tips som gir god kjøkkenhygiene

På forsiden nå