Fire trønderske nominasjoner til Matprisen

Debiopris, årets produsent, årets kokk og årets kjøkken kan gå til trøndere under Matprisen 2018.

Saken oppdateres.

- Matprisen er den eneste prisutdelingen der vi kan belønne mennesker som jobber dag ut og dag inn for å ta vare på matjorda vår. Vi trenger å finne de som snakker om og som jobber med sirkulær jord-økonomi. Det er de som er fremtiden, sa Heidi Bjerkan i en pressemelding tirsdag formiddag. I fjor vant Credo-eieren Matprisen, i år sitter hun i juryen.

LES OGSÅ: Ble overrasket med pris på Samspillkonferansen

Fire nominerte trøndere

Matprisen ble etablert i 2014 av Økologisk mat i storhusholdninger og DebioInfo. Prisen «hedrer matprodusentene som leverer råvarer med kunnskap og respekt for det levende, og kokkene, som mestrer kunsten med å skape smaksrike måltider, hvor omsorg for råvarenes livsløp har vært avgjørende.»

I fjor vant Credo-eier Heidi Bjerkan den gjeveste prisen, i år sitter hun i juryen og har vært med å plukke ut fire trønderske nominerte.   Foto: Camilla Alexandra Lie

 

De nominerte fra Trøndelag er Fosen Folkehøgskole i Debioprisen, Grindal Ysteri i  årets produsent, Thomas Valø i  årets kokk og Røst Teaterbistro i årets kjøkken.

Alle de trønderske nominerte konkurrerer mot to andre i hver kategori.

LES OGSÅ: DN: Credo er Norges beste restaurant

Prisutdelingen vil skje på Vippa i Oslo 19. november.

Juryens begrunnelser:

Fosen Folkehøgskole i Debioprisen

Hos Fosen folkehøgskole står økologi på pensum og på bordet: De tilbyr studielinjer i økologisk landbruk og selvberging, de har Debios valørmerke i gull og driver et eget gårdsbruk. Varer de ikke produserer selv, kjøpes fra lokale produsenter. Folkehøgskolen er et eminent eksempel på en virksomhet hvor utdanning og drift av skolen går sammen i en større enhet.

Grindal Ysteri i årets produsent

I Rennebu driver søstrene Turid og Ragnhild Nordbø gårdsysteriet Grindal ysteri. Her forvandler de upasteurisert melk fra egne kyr, sauer og geiter til oster av høy kvalitet. Driften av ysteriet er i pakt med omgivelsene, og smakene er både norske og eksotiske på samme tid. Juryen er svært imponert over kvaliteten på på Grindals oster.

LES OGSÅ: Michelin-guiden på besøk hos to restauranter i Trondheim

Røst Teaterbistro er nominert til årets kjøkken.   Foto: Ole Ekker

 

Thomas Valø i årets kokk

Thomas Valø er en dedikert og inspirerende kokk ved Buøy Gård nord på Trøndelags-kysten. Her er kortreist og sjølplukk sentrale stikkord, i møte med eksklusivitet og nytenking. Lokale råvarer, det være seg både kjøtt og grønt, står i sentrum i det som er en helt unik og eksklusiv matopplevelse på Buøy Gård. Thomas er en dyktig kokk som brenner for yrket og som stadig tenker nytt.

Røst Teaterbistro i årets kjøkken

Seks av sju dager i uka gjør kjøkkensjef Mette Beate Evensen og hennes kollegaer gråstein til gull. Røst Teaterbistro har stor kunnskap om råvarer, og serverer kreative og balanserte retter basert på enkle råvarer. De er opptatt av å bruke hele dyret når de har kjøtt på menyen, som ellers settes av sesongen og dagen. Råvarene er nordiske, og ofte lokale. Røst Teaterbistro formidler matglede på ujålete vis, og er en verdig nominert til Årets kjøkken.

På forsiden nå