Stoltenberg forsvarer Natos «show» etter kritikk

Nato-sjef Jens Stoltenberg mener alliansens direktesendte styrkedemonstrasjon på Byneset utenfor Trondheim sender et viktig signal til omverdenen.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på besøk på HMDS Esbern Snare i Trondheim under NATO-øvelsen Trident Juncture 2018.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Et smakløst show som gjør krig til underholdning, mener kritikere.

Det vil Natos generalsekretær Jens Stoltenberg ikke være med på. Han mener den såkalte styrkedemonstrasjonen på Byneset tvert imot er et viktig bidrag til åpenhet om Trident Juncture, den store militærøvelsen som nå er i gang i Norge.

– Det er en del av det å være åpen og tilgjengelig å ha denne type dager, sier Stoltenberg til NTB.

Du kan følge demonstrasjonen direkte på adressa.no.

LES OGSÅ: Politiet etterforsker droneflyging under Natos megaøvelse

Gjester på VIP-tribune

Hundrevis av gjester er invitert til Natos VIP-tribune på Byneset for å overvære tirsdagens forestilling, som begynner klokka 11.55 og varer i drøyt én time.

Styrkeframvisningen er selve høydepunktet under Trident Juncture. Fra tribunen får de frammøtte se en serie flyangrep og soldater som stormer stranda. Om lag 3.000 soldater fra flere forskjellige land skal delta, sammen med et stort antall jagerfly, helikoptre, båter og stridsvogner.

Det hele blir også direktesendt ved hjelp av en avansert flerkameraproduksjon som NRK står bak.

I alt 250 pressefolk var akkreditert til arrangementet på forhånd. Adresseavisen får opplyst at 188 journalister og fotografer er på plass på VIP-arrangementet på Byneset. Der får Nato-ledelsen, blant dem Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, og inviterte gjester, se en demonstrasjon av en landgangsoperasjon, støttet av fly, helikopter og marineskip.

Tilstede på arrangmentet er blant annet også den norske forsvarsministeren, Frank Bakke Jensen (H)  og den norske forsvarssjefen Haakon Bruun-Hanssen.                 

LES OGSÅ: Derfor er Midt-Norge viktig dersom Norge blir angrepet

Vil gi innblikk

Blant dem som har uttalt seg kritisk om oppvisningen, er SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken.

– Krig er ikke show. Krig er en forferdelig tragedie. Så å drive med en slik oppvisning og ufarliggjøre krig på denne måten syns jeg er usmakelig, sier Haltbrekken til NTB.

Stoltenberg mener på sin side at det ville ha vært mer kritikkverdig ikke å vise fram militærøvelsen.

– Nato skal være en åpen og tilgjengelig organisasjon som ikke har noe å skjule, men som kan gi både gjester og ikke minst mediene og den brede offentligheten et innblikk i hva øvelsen handler om, sier Stoltenberg.

LES OGSÅ: Utrente soldater kan ikke forsvare Norge

Norge har også invitert observatører til begivenheten, inkludert fra Russland, påpeker han.

Mener de militære forstår

Stoltenberg legger til at han i sitt arbeid har møtt mange mennesker som har måttet delta i krigsoperasjoner i ulike deler av verden.

– Og er det noen som vet hvor grusomt krig er, så er det de militære, sier Stoltenberg til NTB.

– De har sett det. Min opplevelse er at de militære ofte er enda mer bevisste på hvor grusomt det er med krig, enn sivile som har vært mer på avstand.

LES OGSÅ: Øvde på maktdemonstrasjonen

Gigantøvelse

Alt i alt deltar rundt 50 000 soldater i Trident Juncture. Militærøvelsen er den største som er gjennomført på norsk jord siden den kalde krigens slutt.

Formålet med øvelsen er å trene Natos styrker, men også å vise resten av verden at Nato har vilje og evne til å komme ethvert medlemsland til unnsetning, forklarer Stoltenberg.

Han legger ikke skjul på at øvelsen også er ment å skremme fiender fra å angripe.

– Formålet med Nato er å bevare freden. Men for å gjøre det, må vi unngå enhver usikkerhet om NATOs evne og vilje til å forsvare ethvert Nato-land. Det er slik vi hindrer krig og konflikt, og det har Nato lyktes med i 70 år, sier Stoltenberg.

– Trident Juncture sender en beskjed til enhver mulig motstander om at Nato er der, sier han.

LES OGSÅ: Slik blir øvelsen Trident Juncture

På forsiden nå