Har nesten sluttet med kontanter etter at prisene ble skrudd opp

Kun litt over 2 prosent av alle reiser med buss og trikk sør i fylket er betalt kontant.

Flere brukere: Ifølge AtB er det stadig flere som betaler for kollektivtransporten gjennom mobilappen. 

Saken oppdateres.

Stadig færre betaler kontant når de reiser kollektivt. Hittil i år er 2,1 prosent av alle reiser med buss og trikk sør i fylket betalt med mynter og sedler, skriver AtB i en pressemelding.

2. januar i år ble det mulig å kjøpe bussbillett i hele Trøndelag fylke gjennom Mobillett-appen. I tillegg ble det innført kontantpåslag ved kjøp av billetter om bord, for å gjøre det tryggere for sjåførene og mer effektivt for de reisende. Dette har gitt gode resultater skal man tro AtB selv.

LES OGSÅ: 35 elbusser på fire linjer i Trondheim fra 2019

Tryggere arbeidsdag

Tidligere Sør-Trøndelag har hatt en nedgang i kontantkjøp fra 3,5 prosent i 2017 til 2,1 prosent i 2018.

– At færre benytter fysiske penger for å gjøre opp for seg, gir kortere opphold på holdeplassene og dermed mer effektive reiser. Mindre penger i omløp gir også en tryggere arbeidshverdag for bussjåførene, kommunikasjonsdirektør sier Grethe Opsal i AtB i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Slik blir det nye rutekartet for buss i Trondheim fra 2019

Flere velger å ta i bruk billettappen til AtB. Så langt i år er 41,8 prosent av reisene sør i fylket betalt med appen, mot 37,1 prosent i 2017.

– AtB Mobillett har vært populær i Trondheim og omliggende kommuner siden den ble introdusert i 2011. Ved årsskiftet ble appen lansert i hele Trøndelag, og den får mange nye bruker hver eneste dag. Vi opplever for eksempel at mange eldre går vekk fra kontanter til fordel for mobilen, sier hun.

LES OGSÅ: Vil ha større leskur og flere benker på metrobusstasjonene

Helomvending fra AtB

Tidligere i år måtte AtB snu om etter kraftige reaksjoner fra politikere og passasjerer. Selskapet vil likevel tillate bruk av flerreisekort (t:kort) på alle busser fra august 2019. AtBs helomvending betyr at det blir satt opp kortlesere for t:kort på alle metrobusstasjoner, og om bord i alle bydelsbusser, skrev Adresseavisen i vår. AtB hadde opprinnelig lagt opp til at mobilappen skulle være hovedbillettløsning og at t:kort bare kunne brukes for kjøp av periodebillett.

Kortleser. AtB vil montere kortlesere på alle bybusser. Det vil også bli satt opp kortlesere på alle metrobusstasjoner slik at t:kortet kan leses av før man går om bord. 

 

Bakgrunnen for omleggingen av billettsystemet, er det nye kollektivsystemet fra 2019. På de tre metrobusslinjene, som blir ryggraden i den nye rutestrukturen, blir det ingen kontantbetaling eller billettering om bord, såkalt åpen billettering. Det innebærer at alle passasjerer som har gyldig billett, kan gå direkte om bord i bussen uten å måtte benytte kortleser eller vise fram gyldig billett for sjåføren. Systemet øker hastigheten ved av- og påstigning, og man unngår forsinkelser ved at passasjerer må registrere kortet på en kortleser eller vise billett.

LES MER: 23 busspassasjerer fikk en dyrere tur enn først antatt

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå