Giske gir opp plass i Trøndelag-ledelsen

I et Facebook-innlegg skriver Trond Giske at han trekker seg fra plassen som medlem i Arbeidsutvalget. Han vil heller ikke bli innstilt som vara til landsstyret.

  Foto: Roald, Berit, NTB scanpix

Saken oppdateres.

Trond Giske skriver at han ikke lenger ønsker å være en del av ledelsen av Trøndelag Ap fordi det ville blitt en delt innstilling. Han vil fortsette å tiltre i styret, og lede organisasjonsutvalget.

Leder i Trondheim Arbeiderparti, Hanne Moe Bjørnbet, skriver i en sms til Adresseavisen at når Trond Giske selv sier at han har valgt å ikke ta en kamp om å komme inn i ledelsen, fordi det da ikke ville være mulig å få en enstemmig innstilling, så har forslagsstiller Trondheim Ap tatt det til etterretning.

LES KOMMENTAREN: Er det mulig å være så dum?

Uenighet i valgkomiteen

Dette skriver Trond Giske på Facebook klokken 14.30:

«Lederen i valgkomitéen har opplyst meg om at det ikke lenger er mulig å få en enstemmig innstilling på meg til arbeidsutvalget i Trøndelag Arbeiderparti. En delt innstilling vil føre til støy og konflikt helt fram til årsmøtet. Verken for Trøndelag Arbeiderparti eller meg selv er det en ønskelig situasjon. Det er et halvt år til et viktig kommunevalg og vi må få oppmerksomheten over på kandidatene våre, på politikk og på våre svar for et bedre Trøndelag. Jeg sitter fortsatt som tiltredende medlem i styret i Trøndelag Arbeiderparti og leder av organisasjonsutvalget. En fortsatt støy om en AU-plass er ikke verdt den belastningen det ville medføre for alle partimedlemmer, tillitsvalgte og kandidater til kommunevalget.»

Innlegget kom mens valgkomiteen i Trøndelag hadde sitt ekstraordinære valgkomitemøte på Stortinget. Det startet klokken 14.00. Innstillingen om et nytt styret i fylkeslaget vurderes på nytt etter at partiledelsen fikk en bekymringsmelding om en video der Giske danser med en ung kvinne på et utested i Oslo, som flere i Ap har reagert på.

På bar med Asphjell

Valgkomiteleder Jorodd Asphjell bekreftet fredag at han var sammen med Giske på barbesøket.

Giske skriver videre at  Jonas Gahr Støre og Kjersti Stenseng sa tidligere i vinter at det ikke er noe som står i veien for hans fulle deltakelse i partiet, og at det var bakgrunnen for at han sa ja til å være kandidat. Han skriver at han er glad for støtten han har opplevd i Trøndelag Ap.

I innlegget trekker han også inn medienes rolle i saken, og da spesielt VG.

«Mediene har også engasjert seg sterkt i dette styrevalget. Det toppet seg i en svært feilaktig sak i VG i går kveld. En video, som den involverte kvinnen sier er helt uproblematisk, er brukt for å presse valgkomitéen med trussel om at den ville bli havne i VG hvis jeg ikke ble vraket. Da trusselen ikke førte frem, ble den brukt til en svært uriktig fremstilling i VG. Dette reiser viktige demokratiske spørsmål om hva som skal få styre beslutningsprosessene i et fylkesparti. Jeg håper også at det vil føre til en debatt om denne typen journalistikk.»

Til slutt i innlegget skriver han at denne prosessen har vært krevende for familie, partivenner og fagbevegelsesvenner.

«Jeg håper at vi nå kan gå videre sammen. Jeg hadde et ønske om å engasjere meg sterkere i Trøndelag Arbeiderpartis styre for de sakene jeg brenner for i Trøndelag og Norge. Det engasjementet tar jeg med meg i den rollen jeg nå skal ivareta i styret og i organisasjonsutvalget.»

Asphjhell: Handler om dømmekraft

Asphjell sier på en pressekonferanse etter at det ekstraordinære møtet var ferdig at det er en tung og vanskelig stund for mange.

- Vi har hatt nye møter, og etter møtet i dag tidlig fikk jeg i oppdrag i å snakke med Trond Giske om det som har skjedd. Med bakgrunn i den samtalen er det en enstemmig valgkomite som har besluttet å ikke innstille Giske til AU og styret i Trøndelag Ap. Det er viktig å tenke på fylkespartiet, og den politikken som skal diskuteres, og utvikles. Tillitsverv i partiet handler om tillit. De siste dagers oppslag knyttet til barbesøk har skapt ny debatt om Tronds tillit og dømmekraft. Trond har sagt han beklager at han var tilstede, og lot seg avfotografere. Og det ville skape ny tvil, ikke minst med det som har skjedd tidligere. Det er Trond selv som har satt seg i denne situasjonen, noe han selv sier. Det handler om dømmekraft, med bakgrunn i det har vi valgt å ikke innstille Trond som styremedlem, sier Asphjell.

- Skjedde ingenting

Han leggger til at Giske heller ikke blir innstilt som varaplass til landsstyret. I kraft av sin stortingsplass sitter han allerede der, men har ikke stemmerett.

Asphjell som selv var tilstede på baren sier i intervjuer etterpå at når man ser videoen i ettertid ser det ikke bra ut.

- Men det er som jentene sier selv, det skjedde absolutt ingenting.

LES MER: Giske var på bar med valgkomiteens leder

På forsiden nå