Nord universitet:

Studiestedene i Namsos og Verdal er foreslått lagt ned

Rektor ved Nord universitet har lagt fram sitt forslag til ny studiestedsstruktur ved universitetet. Forslaget innebærer to hovedcampus i Bodø og Levanger.

Hanne Solheim Hansen 

Saken oppdateres.

I tillegg foreslår rektor Hanne Solheim Hansen at det fortsatt skal være studietilbud i Mo i Rana, Steinkjer og Stjørdal. Rektor vil avvikle aktiviteten i Nesna og Sandnessjøen. I forslaget heter det at Namsos og Stokmarknes kan være utdanningssteder for distribuerte utdanninger der søkergrunnlaget er tilstede.

Forslaget innebærer at Nesna og Sandnessjøen avvikles som studiesteder.

Styret ved Nord universitet får forslaget på sitt bord neste uke.

LES OGSÅ: Sjekk hele listen: Dette er årets studienyheter

- Dramatisk og fullstendig uakseptabelt

- Dette er dramatisk og fullstendig uakseptabelt, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) i en kommentar.

- Styret opptrer på ordre fra regjeringen og dette forslaget raserer studiemiljøet i Namsos, på Steinkjer og i Verdal. Stikk i strid med formålet da Høgskolen i Nord-Trøndelag ble etablert. Dette er villet politikk fra regjeringen, og det truer også i neste omgang sykehuset i Namsos, tverrfagligheten i Steinkjer knyttet til bio- og sirkulærøkonomi og undergraver samspillet med teatermiljøet i Verdal. Nord Universitet løsriver seg fra det samfunnet de er til for.

LES OGSÅ: Her kommer du inn - uansett karaktersnitt

Målet er et sterkere universitet

Bakgrunnen for at rektor Solheim kommer med disse forslagene, er målet om å utvikle et enda sterkere Nord universitet, heter det i en pressemelding fra universitetet. Arbeidet med forslag til ny struktur har pågått siden 2017. Forslaget presentert på alle studiestedene onsdag.

Forslaget innebærer følgende framtidige struktur:

  • To campuser: Bodø og Levanger. På disse campusene skal det satses på en videre utvikling og oppbygging av Nord universitets sterkeste fagmiljøer
  • Studiesteder: Mo i Rana, Steinkjer og Stjørdal for spissede fagsatsinger
  • Utdanningssteder for distribuerte utdanninger der søkergrunnlaget er tilstede, for eksempel i Namsos og Stokmarknes
  • Aktiviteten ved Nesna og Sandnessjøen foreslås avviklet.

LES OGSÅ: Her studerer Norges mest tilfredse lærerstudenter

Styrker Levanger og Bodø

- Forslaget er en helhetlig løsning som vil gi faglig utvikling og vekst og styrke universitetets evne til å levere forskning og kandidater av høy kvalitet. Vi må også sørge for mer effektiv bruk av infrastrukturen og skape et handlingsrom som gjøre det mulig med nødvendig strategisk utvikling, sier rektor Hanne Solheim Hansen i en pressemelding.

Hun mener at færre studiesteder og en ytterligere styrking i Bodø og Levanger både vil øke universitetets forskningsbidrag, øke kvaliteten på studiene og sikre at økonomiske ressurser i størrelsesorden 50 millioner kroner årlig kan vris fra infrastruktur til faglig aktivitet.

Skal bruke tre år på omleggingen

– Vår innstilling til endring i studiesteder får store konsekvenser for en del av våre ansatte. Vårt mål er at alle ansatte skal få tilbud om jobb ved Nord universitet, men dette kan for noen ansatte innebære at de får lengre reisevei eller får endret arbeidssted. Jeg har stor forståelse for at enkelte medarbeidere synes dette er vanskelig. Men alle ansatte skal få en forutsigbar og trygg oppfølging under omstillingen. Vi planlegger å bruke opptil tre år på omstillingen, slik at vi har tid til å finne gode løsninger på de fleste endringene, sier rektoren.

De studentene som har søkt studieplass og får tilbud om opptak vil kunne fullføre studiene der de blir tatt opp. Det samme gjelder de studentene som allerede er i gang med studiene.


På forsiden nå