Trening i svangerskapet kan gi barnet sterkere skjelett

En ny NTNU-studie tyder på at D-vitamin-nivåene stiger når gravide trener. Dette kan styrke barnets beinmasse.

  Foto: Shutterstock

Saken oppdateres.

D-vitamin er særlig viktig under svangerskapet fordi det trengs ekstra kalsiumopptak for å bygge barnets skjelett, skriver Gemini. Det kan derfor være en grunn for friske gravide å trene.

Forskningen til overlege og førsteamanuensis Miriam K. Gustafsson indikerer at trening kan ha positiv effekt på D-vitaminstatusen i svangerskapet.

LES OGSÅ: Å komme seg etter fødsel er ingen konkurranse

Mange kvinner har for lite D-vitamin

I en annen studie har forskeren avdekket at en tredel av gravide kvinner i to storbyer i Norge har for lite D-vitamin. Bare én av fem kvinner i undersøkelsen tok tilskudd av det viktige vitaminet.

Forskjellen i vitamin D-nivå blant de som trente og ikke trente var imidlertid ikke veldig stor, og det anbefales at sammenhengen mellom trening og D-vitamin hos gravide undersøkes nærmere i nye studier.

- Det trengs flere lignende studier for med større sikkerhet kunne si noe om effekten av trening i svangerskapet på vitamin D. Våre funn ser ut til å være i samsvar med tidligere funn hos ikke-gravide, sier Gustafsson til Gemini.

LES OGSÅ: Karoline (25) var gravid, og ble alvorlig syk. Ine (2) veide knapt 500 gram da hun ble født

Fransk studie

Hun nevner en stor fransk studie som fant en kobling mellom fysisk aktivitet og høyere D-vitamin-nivå hos voksne. Når det ble tatt høyde for soleksponering og utendørs aktiviteter, var D-vitamin-nivåene 15 prosent høyere blant de som foretok minst en times gange eller lignende aktivitet hver dag, sammenlignet med de som hadde ujevn fysisk aktivitet.

– Hvorfor hjelper trening mot lave D-vitamin-nivåer?

– Det er fortsatt ikke helt klarlagt hvorfor D-vitamin-nivåene stiger i forbindelse med trening og om det er de samme virkningsmekanismene hos gravide som hos ikke-gravide. Flere mener at musklene kan fungere som en lagringsplass for D-vitamin. Vitaminet kan bli frigjort ved trening og dermed bidra til økning av D-vitamin i blodet, sier forskeren.

Hun sier videre at regelmessig trening kan bidra til større muskelmasse og til at en større mengde D-vitamin blir frigjort. Fedme er også forbundet med lavere D-vitamin-nivåer, noe som blir forklart med at D-vitamin er vanskeligere tilgjengelig når det er lagret i fettvev.

LES OGSÅ: Advarer mot «fødselkonkurranse»: – Jeg tror det er mange som kjenner på det presset

LES OGSÅ: Når pappa og pupp blir politikkPå forsiden nå