Forsvaret advarer før skarpskyting med nye kampfly

Advarer mot fare for øyenskader dersom folk bruker kikkert, eller forstørrende optikk mot kampfly som øver skarpskyting over Tarva.

Ørland 20171110. På Luftforsvarets 73. bursdagsmarkering er de nye F-35 flyene på vingene over Trøndelag og med blant annet kong Harald, og statsminister Erna Solberg som tilskuer på Ørland hovedflystasjon. Foto: Ned Alley / NTB scanpix  Foto: Ned Alley

Saken oppdateres.

Årsaken er at F-35-flyene skal laserlys mot mål i skytefeltet. Målene vil være på øya Gyltingen, skriver Forsvaret i en pressemelding.

I pressemeldingen heter det:

- Bruk av kikkert og annen forstørrende optikk mot F-35 over Tarva-området i aktuelt tidsrom vil kunne gi øyeskader.

LES OGSÅ: Bli med inn på hemmelig område på Forsvarets nye kampflybase på Ørlandet

Usynlig stråle

Laserstrålen som brukes er usynlig for det blotte øye, men laseren forårsaker samtidig strølys utenfor hovedstrålen, selv om strålen til enhver tid kun vil pekes mot målområdet. Strølyset kan være skadelig og forårsake øyeskade for de som eventuelt ser på flyene gjennom forstørrende optikk, som for eksempel speilreflekskamera med objektiver med stor brennvidde, eller kikkert, opplyser forsvaret.

LES OGSÅ: USA har kastet Tyrkia ut av F-35-programmet

Treningen de to neste ukene vil foregå til ulike tidspunkter på dagtid, mandag til fredag. Utgangspunktet for flyene er kampflybasen ved Ørland flystasjon.

LES OGSÅ: Fikk kritikk for å ville parkere kampfly i telt - nå vil regjeringen bruke mer penger på forsterkede hangarer

Et norsk F-35-fly på bakken på Ørland flystasjon.  Foto: Frank Cadamarteri

- Liten sjanse

Presseoffiser Stian Roen i Luftforsvaret sier skarpskytingen er en del av opptreningen som foregår før de nye kampflyene skal bli operative. Roen sier treningen går helt etter planen. I løpet av året skal de nye kampflyene ha såkalt initiell operativ kapasitet - altså ikke full beredskap.

- Det er veldig liten sjanse for at noen skal få skader, men vi velger å gå ut med en advarsel for sikkerhets skyld i forbindelse med skarpskytingen, sier Roen.

Adresseavisen har tidligere laget en rekke reportasjer fra kampflybasen og fasilitetene der. Blant annet fikk vi som en av de første medier i verden slippe inn i en av de svært avanserte simulatorene som brukes av pilotene.

Presseoffiser Stian Roen i Luftforsvaret   Foto: Rune Petter Ness

- Viktig for treningen

Aktiviteten over Tarva skytefelt og trening av piloter, vedlikeholdspersonell og annet støttepersonell er en svært viktig del av treningen for F-35, skriver Forsvaret i pressemeldingen.

Det opplyses ikke om skarpskytingen foregår med missiler eller flyets innebygde maskinkanon, som en fireløps 25-millimeter GAU-22. Første gang norske fly skjøt med kanonen i Norge var 17. juni i år etter at en nye programvareoppdatering gjorde at den fungerte bedre.

Her kan du lese Adresseavisens omfattende reportasje fra om hvordan Norges nye kampfly, F-35, skal løse alle slags oppdrag.

Norge har nå tolv F-35-fly stasjonert i Norge og syv på Luke Air Force base i USA. Ytterligere tre nye fly ventes nå i høst.


Et F-35-fly tar av fra Ørland flystasjon i forbindelse med øvingsaktivitet. De neste to ukene skal fly herfra øve skarpskyting. 
        
            (Foto: Frank Cadamarteri)

Et F-35-fly tar av fra Ørland flystasjon i forbindelse med øvingsaktivitet. De neste to ukene skal fly herfra øve skarpskyting.  Foto: Frank Cadamarteri

På forsiden nå