Oppdaget makrellstørje på 233 kilo i oppdrettsmerd

Tirsdag ettermiddag oppdaget oppdrettsselskapet Lerøy Midt en makrellstørje i merdene på ett av sine oppdrettsanlegg i Trøndelag.

Sååå stor: Makrellstørjen sammen med driftstekniker Nina Hafsmo på lokaliteten Kjørsvikgrunnen tilhørende Lerøy Midt.  Foto: Lerøy

Saken oppdateres.

Makrellstørjen på 233 kilo ble oppdaget gjennom selskapets fôringskamera. Den svømte på rundt syv meters dyp i en av merdene på oppdrettsanlegget, skriver Fiskeridirektoratet i en pressemelding.

- Vi har overvåkning med kamera ved anlegget. De som fôret laksen oppdaget den på kamera. De satte dermed i gang en aksjon, sier Sven Amund Fjeldvær, administrerende direktør i Lerøy Midt.

LES OGSÅ: - Jeg måtte konsentrere meg om å få knea til å gå i takt

Tilkalte dykkere

Det ble umiddelbart satt i gang tiltak i henhold til Lerøys beredskapsplan, og det ble satt ut gjenfangstgarn og tilkalt dykkere. Underveis hadde de også dialog med Fiskeridirektoratet, som veiledet håndteringen av makrellstørjen.

Hullet inntrengeren kom seg inn i nota gjennom, var på rundt 0,5 meter. Dette ble bøtet av dykkerne.

- Muligheten for at det har rømt laks vurderes til svært liten. Lokaliteten gjennomfører likevel kontrollfiske i en periode avtalt med Fiskeridirektoratet, sier Fjeldvær.

LES OGSÅ: Laksesesongen i Trøndelag har bydd på noen svære rugger

Fem timer løs

Det tok fem timer fra kameraet oppdaget makrellstørjen til den ble fanget og lagt på is, ifølge Fjeldvær.

- Denne type hendelser kan skje fra tid til annen, men beredskapsplaner og Fiskeridirektoratets nye løsning for varsling sikrer god håndtering av denne typer hendelser. Makrellstørjen vil nå selges til kunder innenlands.

- Fisken i anlegget er laks på i underkant av ett kilo, står det i pressemeldingen.

På forsiden nå