Bilist på vei til Sverige fikk nærmøte med moskus

Like ved fylkesvei 31 på Brekken i Røros sto en moskus.

Moskus vekker oppsikt, men det er ikke uvanlig at unge moskusokser streifer rundt alene. I 2012 måtte en streifende moskus avlives like ved Trønderbanen i Levanger.   Foto: Frank Cadamarteri

Saken oppdateres.

Torsdag morgen fikk Statens vegtrafikksentral melding om observasjonen.

- En bilist ringte og varslet om at det var en moskus ved fylkesvei 31 på Brekken. Den var ikke på veien, men ved, så det er ingen direkte fare, sier trafikkoperatør Robert Grønnslett ved vegtrafikksentralen.

Også i fjor sommer ble det observert moskus i grenseområdet mot Sverige, da i Sylan.

LES OGSÅ: - Møtet var både artig og litt skummelt

Satt ut på Dovre

Den nålevende norske moskusstammen er etterkommere av dyr fra Grønland, som ble satt ut i 1947. Det ble også gjort flere tidligere forsøk på å gjennintrodusere dyrene i norsk natur, men disse mislyktes, eller dyrene ble jaktet på og utryddet. Stammen besto sist vinter av ca. 250 dyr. En gruppe moskuser fra Dovrefjell vandret i 1971 inn i Härjedalen og etablerte seg i Sverige.

I mars ble 17 dyr fra den norske stammen felt. Og sist helg ble en moskus felt sør for Otta. Det er sjelden disse dyrene beveger seg så langt sør.

I 2012 måtte en moskus avlives like ved Trønderbanen i Vuddudalen i Levanger. Dyret hadde vandret store avstander og oppholdt seg i en periode før dette trolig i Åre og Meråker gjennom en lengre periode.

Moskusen skapte trafikkaos og farlige situasjoner på E6 da den dukket opp i den smale dalen og mange stoppet for å se på det uvanlige dyret.

En moskusku ble søndag felt nær en tursti ved Kringen like sør for Otta i Gudbrandsdalen 25. august.   Foto: Espen Rusten/SNO

- Kan ha vært på harrytur

Statens vegvesen har imidlertid ikke planer for å følge opp saken på Brekken ytterligere.

- Det er vel egentlig ikke noen sak for oss. Enslige dyr kan bevege seg langt, det er ikke så uvanlig. Men den har nok krysset noen veier for å komme dit den er, så det er grunn til å følge med, sier Grønnslett.

Grønnslett fleiper med at moskusen nok er på vei til Sverige.

- Den er sikkert sugen på noe godt og kan ha vært på harrytur.

På forsiden nå