Preses Helga Haugland Byfuglien går av

Vil ha siste gudstjeneste over nyttår.

Preses Helga Haugland Byfuglien varsler at hun fratrer stillingen.  Foto: Den norske kirke

Saken oppdateres.

Biskop Helga Haugland Byfuglien har vært overhode for den norske kirken, preses, siden Bispemøtet siden 2011. Nå varsler hun at hun vil fratre stillingen. Avskjedsgudstjenesten blir i Nidaros domkirke 26. januar.

LES OGSÅ: Kvinner på kirketoppen

Så sent som i helgen ledet Byfuglien gudstjenesten i Slottskapellet, sammen med Oslo-biskop Kari Veiteberg, da prinsesse Ingrid Alexandra ble konfirmert.

Tårer og latter i prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon

- I juni neste år fyller jeg 70 år, og jeg har bestemt meg for å slutte før oppnådd aldersgrense. Jeg fratrer som preses i Bispemøtet ved utgangen av februar 2020, og har i dag levert min oppsigelse til Kirkerådet. Jeg har også informert de andre biskopene og Nidaros bispedømmeråd og de ansatte i Nidaros domprosti om dette, sier Byfuglien i en pressemelding mandag.

LES OGSÅ: «Drop in-dåp» i Nidarosdomen

Markant i debatten

Hun har ikke bare markert seg når det gjelder kirkelige spørsmål, men også på andre arenaer. Sammen med Nidaros-biskop Herborg Finnset ba hun i et brev om at regjeringen måtte revurdere utvisningen av Abbasi-familien slik at de kunne få bli i Trondheim.

Byfuglien har også vært klar på at det er statens ansvar å hente hjem barn av IS-krigere til Norge, noe hun tok opp under Høymessen i Nidarposdomen i år. Hun sa samtidig at barna ikke bør skilles fra foreldrene, som dermed også bør få komme hjem til Norge.

– Når de kommer hit må de stå til ansvar for det de har gjort og at det eventuelt kommer en dom. Da må vi ta vare på de barna på samme måte som vi tar vare på de barna som har foreldre som soner dommer i landet vårt allerede, sier hun.

Det sterke sosiale engasjemente hun har frontet på vegne av kirken har også gjort at hun har høstet sterk kritikk fra enkelte politikere, blant annet Sylvi Listhaug (Frp).

Første kvinne

Byfuglien kom fra stillingen som biskop i Borg bispedømme da hun ble Den norske kirkes aller første preses i fast stilling. Samtidig ble hun den første kvinne som ledet bispekollegiet.

Byfuglien leder en messe i Nidarosdomen.  Foto: Michael Schult Ulriksen

 

Hun ble ordinert i Nidarosdomen av biskop Ole Christian Kvarme 2. oktober 2011.

LES OGSÅ: Vil ha erkebiskop i Den norske kirke innen 2030

- Dypt takknemlig

Byfuglien hadde sin førte prestetjenste i Kolstad menighet i Trondheim etter at hun ble ordinert til prestetjeneste våren 1981. Hun har også vært generalsekretær i Norges KFUM-KFUK, før hun ble vigslet til biskop i Borg i 2005.

LES OGSÅ:

Som preses har hun vært biskop i Nidaros bispedømme, med Nidaros domprosti som sitt særlige tilsynsområde.

- Jeg er dypt takknemlig for en rik, spennende og utfordrende tjeneste i vår kirke, sier biskop Helga Haugland Byfuglien i pressemeldingen.

På forsiden nå