Her kan du stemme i Trøndelag i dag

I syv av Trøndelags kommuner er det mulig å stemme både søndag og mandag. Sjekk her hvilke, og når valglokalet er åpent.

Den første av de to valgdagene er nå i gang.  Foto: NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Rekordmange velgere har allerede avgitt sin forhåndsstemme. Søndag åpner 154 av landets kommuner valgurnene. I Trondheim er stemmelokalet i Hovedbiblioteket åpent.

Her kan du stemme i Trøndelag søndag:

Trondheim. Hovedbiblioteket. Åpent 13-18 søndag

Midtre Gauldal. Gauldal skole- og kultursenter. Åpent 17-19

Heim. Hemnehallen og Halsa rådhus. Åpent 16-20

Frøya. Kommunestyresalen. Åpent 15-18

Hitra. Hitra rådhus. Åpent 12-18

Ørland. Ørland rådhus og Bjugn rådhus. Åpent 13-18

Meråker. Meråker samfunnshus. Åpent 15-19


Høyres ordførerkandidat i Trondheim, Ingrid Skjøtskift skal stemme mandag ved 11-tida på Ila skole. Ordfører Rita Ottervik stemmer ved 12-tida, nærmere bestemt på Ugla skole.

SVs ordførerkandidat, Mona Berger, har forhåndsstemt. Sps ordførerkandidat, Marte Løvik, sier at hun må vente til mandag, fordi kirkevalget bare er mulig å få gjort søndag, og hun vil stemme der også. Rødts Ragna Vorkinnslien tror hun venter til mandag, og KrFs Geirmund Lykke trodde ikke det var mulig å stemme søndag i Trondheim. Venstres ordførerkandidat, Erling Moe, stemmer mandag. Det gjør også varaordfører Ola Lund Renolen (MDG).

Det er også et fylkestingsvalg. Du skal bestemme hvem som skal bestemme i Trøndelag, ikke bare din egen kommune. Dette valget gjør du samtidig, lister til fylkestingsvalget er også å finne inne i avlukket. Ifølge meningsmålingene kan Sps varaordfører Tomas Iver Hallem komme på vippen, og skifte over til blå side. Da vil han trolig bli fylkesordfører. Eller det kan bli nåværende fylkesordfører, Aps Tore O. Sandvik, som fortsetter.

Du trenger ikke ha med valgkort for å stemme.

Jensen og Støre stemmer i dag

Ap-leder Jonas Gahr Støre avgir søndag ettermiddag sin stemme på Svendstuen skole i Oslo, mens Frp-leder Siv Jensen skal til Kastellet skole for å stemme. Senere på dagen skal Rødt-leder Bjørnar Moxnes slipper sin stemme ned i en valgurne på Nordstrand skole.

De øvrige partilederne vil avgi sine stemmer mandag. MDG-leder Une Bastholm og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har forhåndsstemt.

Færre kommuner

Ved stortingsvalget 2017 var det 173 kommuner som hadde todagers valg. Til gjengjeld ble det da gjennomført valg i 426 kommuner mot de 356 kommunene som i år gjennomfører lokalvalg etter kommunesammenslåingene.

Debatten om man skal ha en eller to valgdager er gammel, men har stilnet i takt med at stadig flere forhåndsstemmer, uttalte valgforsker ved NTNU, Anders Todal Jenssen, i forkant av forrige lokalvalg.

Under forhåndstemmingen kunne man stemme uavhengig av hjemkommune. På de to valgdagene kan man imidlertid kun avgi stemme i kommunen hvor man var registrert bosatt ved utgangen av juni i år.

Rekordmange forhåndsstemmer

Det har vært høy valgdeltakelse så langt i årets lokalvalg. Fredag 6. september var siste dag for å forhåndsstemme. Totalt har 875.584 velgere forhåndsstemt, det tilsvarer 21 prosent av de stemmeberettigede, noe som er ny rekord i et kommunevalg. For fire år siden kom det inn 585.250 forhåndsstemmer. Økningen er med andre ord nesten 50 prosent.

Oslo topper listen over forhåndsstemmer. Her har 28 prosent av velgerne stemt før valgdagen.På forsiden nå